ontheroads-fb

התיישנות עבירות תנועה

כמה מאיתנו מבצעים עבירות תנועה? כמעט כל נהג במדינת ישראל יבצע עבירת תנועה כזאת או אחרת במהלך תקופת נהיגתו לרבות: שימוש בטלפון נייד במהלך נהיגה, עקיפה מסוכנת, נהיגה בשכרות, נסיעה במהירות העולה על המותר בחוק ועוד.

חשוב לדעת כי למשטרת ישראל קיימת תקופת התיישנות לזקוף לחובתכם דו"ח בגין ביצוע עבירת תנועה, כאשר תמה לה התקופה, אין לדו"ח תוקף. תוך כמה זמן דו"ח תעבורה מתיישן? בגין אילו עבירות? מהם הזמנים הנדרשים, כל אלו ועוד במאמר המלא.
ביטול דו"ח בשל התיישנות עבירת תנועה, כיצד?

נהג המעוניין לבטל דו"ח בגין התיישנות, יצטרך להוכיח כי במהלך פרק הזמן הנדרש לשליחת הדו"ח, לא נקטה הרשות באף הליך בעניין, כולל אי שליחת דואר. טענה זו בעייתית מטבעה מכיוון שמספיק שמשטרת ישראל תטען כי נשלח דואר לכתובתו של הנאשם, בכדי שזה ינתק את תקופת ההתיישנות. במקרה שכזה, ספירת הימים תחל מיום נקיטת הפעולה האחרונה בתיק של הנהג.

חשוב לדעת כי במקרה שבו מדובר על הזמנה למשפט, ניתן לפנות למשטרה בטענת התיישנות טרם מועד הדיון, אם לאחר בחינת הבקשה הוחלט שלא לבטל את הדו"ח, ניתן לעלות בפני בית המשפט לתעבורה את טענת ההתיישנות.

 

זמני התיישנות מתי? ובאילו עבירות?

המחוקק קבע בעניין זה, תוקף לעבירות תעבורה בהתאם לסוגן ולחומרת ענישתן. מבחינה משפטית, כאשר חלפה לה התקופה הקבועה בחוק, לא יהיה ניתן לנקוט הליכים משפטיים כנגד הנהג הנאשם בביצוע העבירה. לאור האמור, קיימים זמנים שונים בהתאם לעבירה שהתבצעה לרבות:

העבירה: העונש: תקופת ההתיישנות:
עבירת פשע מינימום 3 שנות מאסר 10 שנים
עבירת עוון 3 חודשים ועד 3 שנים 5 שנים
עבירת חטא עד 3 חודשים שנה

יחד עם זאת, יש לציין כי אם יתנהל הליך משפטי בנוגע לאחת מן העבירות הבאות :

  • עבירת עוון
  • עבירת פשע

ספירות ימי תקופת התיישנות תתבצע החל ממועד נקיטת הפעולה האחרונה שהתרחשה בתיק החקירה הנוכחי. לאור האמור, אם מתקיים הליך משפטי או שמא התבצעה פעולת חקירה פשוטה, ניתן להאריך את תקופת ההתיישנות.

 

תוך כמה זמן אמור להישלח דו"ח תנועה מצולם לכתובתו של הנהג הנאשם?

מרגע תיעוד התרחשות העבירה באמצעות מצלמה, הדו"ח יישלח לכתובת בעל הרכב תוך תקופה של ארבעה חודשים לכל היותר. אם חלפה לה התקופה הנדרשת, ובכל זאת נהג קיבל לביתו דו"ח מצולם, הוא רשאי לטעון את טענת התיישנות בכדי להביא לביטול הדו"ח.

 

מה ההבדל בין תקופת ההתיישנות של עבירת קנס, להזמנה לדין?

תקופת התיישנות בין עבירות אלו שונות לאור העובדה כי עבירת קנס פחותה בחומרתה מאשר עבירות תעבורה שזקפו לחובת הנהג הזמנה לדין.

דו"ח תעבורה תקופת ההתיישנות
דו"ח מסוג קנס כספי שנה אחת
דו"ח מסוג הזמנה לדין (כתב אישום) חמש שנים

 

משמעות תקופת ההתיישנות של עבירות תנועה

משמעותה של תקופת התיישנות בעבירות תנועה היא לציין כי מבחינה משפטית, לא ניתן לנקוט בהליכים משפטיים כנגד הנהג הנאשם בביצוע העבירה, אלא אם קיימת אפשרות להגשת תביעה נגדו. מטרת ההתיישנות היא למנוע מצב שבו נאשם יעמוד בפני דין פלילי לאחר תקופה כה ארוכה מיום ביצוע העבירה. לכן, לאור הבעייתיות הקיימת ראה המחוקק לנכון להגביל את פרק זמן ההתיישנות של הדו"ח, בהתאם לכך לא ניתן להעמיד לדין נהג בתום התקופה המקסימאלית.

 

 תקופת התיישנות בעניין עבירת קנס כספי

כפי שציינו קודם לכן, תקופת ההתיישנות של עבירות תנועה הטומנות בחובן קנס היא שנה מיום ביצוען. יחד עם זאת, קיימות שתי חלופות בעניין תקופת ההתיישנות בדו"חות מסוג קנס לרבות:

  1. כאשר בעל הרכב מצהיר שלא הוא ביצע את עבירת התנועה – תקופת ההתיישנות תוכפל לשנתיים(במקום שנה).
  2. עבירת תנועה שצולמה בידי מצלמת מהירות – תקופת התיישנות תעמוד על ארבעה חודשים בלבד, אך קיים חריג לכלל. במקרה של עבירה שבה מבצע העבירה אינו בעל הרכב יש לבצע הסבת דו"ח ועל כן תקופת ההתיישנות תוארך לשנה.

 

חשיבות היוועצות עם עורך דין תעבורה מיומן בעניין התיישנות עבירות תנועה

כפי שצוין במאמרנו, החוק מכיר בכך שגם במקרה של התרחשותן של עבירות תנועה קיימת תקופת זמן מוגבלת, כאשר בסיומה לא יהיה ניתן להעמיד את הנהג הנאשם לדין. כתוצאה מכך, במקרה של דו"ח תנועה מסוג קנס, חוסר היעילות והבירוקרטיות הרבות, עשויות להטיב עם הנהג הנקנס. כאשר הנהג יוכיח שתהליכי הגבייה והטלת הקנס התרחשו רק לאחר תום תקופת התיישנות, מדובר בעילה שעשויה לבטל את הקנס.

תוקף ההתיישנות תקף גם במצבים בהם כבר נשלחה לנהג הודעת תשלום במועד החוקי אך חלפו למעלה משלוש שנים מיום דרישת התשלום האחרונה. בכדי "לנצל" את חלון ההזדמנויות מומלץ להיוועץ עם עורך דין תעבורה בכדי שזה ידע לנתב אותכם בצורה הטובה ביותר. עורך דין מיומן ידע לנצל לטובת לקוחותיו את כלל האפשרויות הקיימות בגין התיישנות העבירה ואף בכל סעיף אחר. לעוד בנושא, עו"ד יערית אוליאל מעניקה לכלל הציבור הרחב מידע בנושא התיישנות דו"ח תעבורה.

 

התיישנות עבירות תנועה כאמצעי זרז לרשויות

בתי המשפט לתעבורה מכירים בכך שהפעולות המבוצעות בידי המשטרה או העירייה אינן חפות מטעויות, לכן ניתנת האפשרות לאזרח לקבל מענה מפני רדיפה "אינסופית" בגין ביצוע עבירת תנועה הנושאת עימה קנס כזה או אחר. ההיגיון העומד מאחורי טענת ההתיישנות היא לגרום לרשויות הנבחרות לבצע את עבודתם ולפעול בצורה המהירה והיעילה ביותר שכן, הראיות ואף הזיכרונות של העדים יהיו נגישים בכל אורכו של ההליך המשפטי.

חשוב להבין כי בתור בני אדם, מטבענו, אנו נוטים לשכוח דברים או שמא לזכור דברים במעורפל לאחר זמן מה. לכן, חשוב שהרשויות יפעלו מהר בכדי שתהיה לאדם הזדמנות ראויה להגן על עצמו בעת הצורך, ובנוסף למנוע מן נהג זה להרגיש תחושת רדיפות בגין העבירה שהתבצעה למשך זמן בלתי סביר.

 

מהי חזקת המסירה, והאם ניתן לטעון על טענת התיישנות בגינה?

לפי חזקת המסירה, נקבע כי במקרה שבו משטרת ישראל שלחה לכתובת מגוריכם דו"ח בדואר רשום, תוך 15 ימים ייחשב דבר הדואר כאילו התקבל בידכם, גם אם פיזית לא ניגשתם לקחת אותה. במקרה שכזה לא יוכל הנהג הנאשם לטעון לטענת התיישנות, אלא אם עבר הזמן הנקוב שציינו במאמר.

אך, במקרה שבו נהג עבר כתובת מגורים ואף שינה את כתובתו במרשם האוכלוסין, ועדיין הדואר הגיע לכתובתו הקודמת, יהיה ניתן לעלות טענה בעניין אי קבלת דבר דואר.

לסיכומו של עניין, במקרה בו קיבלתם דו"ח תעבורה בגין ביצוע עבירת תנועה הנושאת עימה הזמנה לדין או תשלום קנס כספי, יש לבדוק היטב מה תאריך שליחת הדו"ח והאם עומדת לזכותם האפשרות לטענת התיישנות. חשוב לדעת, אם יש לכם ספק בעניין תקופת התיישנות היוועצו בהקדם האפשרי עם עורך דין תעבורה מיומן, בכדי שיוכל לסייע לכם עד בעניינכם ואף לבטל כליל את הדו"ח/כתב האישום, בהצלחה.

התיישנות עבירות תנועה

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן