ontheroads-fb

דו"ח תנועה לא תקין

במדינת ישראל מחולקים אלפי דו"חות תנועה בשנה, אשר מוערכים בשווי של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה. דו"חות התנועה ניתנים באמצעות שתי דרכים עיקריות, הן ע"י שוטר הנמצא פיזית בשטח, והן בדואר לביתנו בגין עבירה מצולמת. האם קיים סיכוי שדו"ח התנועה הוא לא תקין?
עלינו לזכור כי שוטר ממלא במשך יממה אחת בלבד עשרות דו"חות תנועה, ולאור כך קיים סיכוי ולו הקטן ביותר כי בעת מילוי דו"ח התנועה שלנו הוא עשוי לעשות טעות שתסייע לנו להפוך את הדו"ח לחסר כל ערך עבור התביעה. אילו טעויות עשויות להתרחש בעת מילוי הדו"ח? האם בכל מקרה של טעות יבוטל הדו"ח? כל אלו ועוד, במאמר המלא.

 

להאזנה למאמר לחצו כאן:

 

מילוי דו"ח תנועה

דו"ח תנועה ממולא באופן ידני ע"י השוטר בשטח והוא מכיל :

  • 30 פרטים הקשורים לנהג הנאשם ולעבירה שהתרחשה
  • שתי פסקאות המכילות את תיאור המקרה – פסקה אחת נשארת אצל השוטר, אלא אם תוגש בקשה להישפט על ידכם, הפסקה הנוכחית תימסר לכם.
  • דברי הנהג – קיימת פסקה המציינת את גרסתכם בעניין התרחשות העבירה. לפסקה זו חלק חשוב ביותר בדו"ח.

ניתן לראות כי קיימים מקרים בהם השמות של הנהגים שנכתבו בדו"ח אינם אמיתיים, או שמא השוטר טעה במילוי סוג הרכב, ועוד אינספור טעויות אשר עשויות לזכות את הנהג הנאשם מן העבירה שיוחסה לו.

דו"ח לא תקין לאור טעות בפרטי הרכב

בכדי לאכוף את עבירת המהירות ברחבי הכבישים, קיימים למשטרת ישראל מספר אמצעים שונים לשם כך. כחלק מאמצעי האכיפה, קיים מכשיר הממל"ז – את בדיקת המהירות מבצע השוטר בשטח ע"י שליחת קרן לייזר על הרכב הנבחר באמצעות הממל"ז, כאשר אין כל סממן מזהה במכשיר למעט פלט המהירות, זאת אומרת, אין תצלום/סרטון של הרכב שמהירותו נמדדה ולאור כך עשויה להתרחש טעות. בתיק שהתנהל בבית משפט לתעבורה (034064/03) בעניין דו"ח המציין כי רכב מסוג מאזדה היה במהירות העולה על 22 קמ"ש מן המותר בחוק, אך הבחורה שקיבלה את הדו"ח נהגה ברכב מסוג סוזוקי, בגין הטעות שנפלה במילוי הדו"ח אור זוכתה לחלוטין במשפט.

אי תקינות של דו"ח בגין טעות בפרטי האירוע

בעת התרחשות עבירת תנועה מחויב השוטר להקפיד על מילוי כל הפרטים הרלוונטיים לרבות:

  • ציון שדה הראיה
  • מספר כלי הרכב בכביש בעת התרחשות העבירה
  • האם הרכב נסע במצב בודד בכביש או שמא היה רכב שהפריד ביניהם?
  • האם הייתה עקומה בכביש? באיזה שלב הרכב נעצר?

בכל מקרה ומקרה קיימות עובדות שונות, אך יישנם פרטים מהותיים שעל השוטר לציין בדו"ח בכל התרחשות עבירה. למשל, במקרה שבו שוטר לא שמר על קשר עין רציף עם הרכב הנחשד בעבירה, או שלא צוינו עובדות מהותיות ברישום הדו"ח, קיימת פגיעה משמעותית בגרסת השוטר אשר עשויה להוביל לזיכוי של הנהג הנאשם בביצוע עבירה. בפסק דין שהתקבל בבית המשפט לתעבורה (002012/02) זיכה בית המשפט נהגת לאור היעדר עובדות מהותיות ברישום הדו"ח.

האם טעות ברישום כתובת עשויה להעיד על דו"ח לא תקין?

כפי שצוין, בעת מילוי פרטי הדו"ח על השוטר להקפיד הקפדה יתרה על מילוי תקין ומהימן, שמא לא יהיה לו תוקף משפטי.
בפסק דין שניתן בבית המשפט לתעבורה (022946/04) זוכה נהג מחמת הספק בעניין דו"ח על עבירת מהירות. בדו"ח צוין על ידי השוטרת כי, הנהג הנאשם נתפס נוהג במהירות מופרזת, כאשר בעת התרחשות העבירה היא עמדה מול בית מספר 51 (נתון המוטל בספק). ניתן לראות כי הצד בו עמדה השוטרת ממוקם בשדרת בתים בעלי מספריים אי זוגיים, ואילו הבתים ממולה הם בעלי מספרים זוגיים, לכן לא ייתכן שהטענה שהיא עמדה מול בית מספר 51 היא נכונה. לאור חמת הספק החליט בית המשפט לזכות את הנהג מן העבירה המיוחסת לו.

הפעלת אמצעי אכיפה שלא בהתאם לנדרש, עשויה להוביל לרישום דו"ח תנועה לקוי

על השוטר בשטח לפעול לפי הכללים הנדרשים להפעלת אמצעי אכיפה כזה או אחר. למשל, במקרה בו שוטר אוכף את עבירת המהירות באמצעות מכשיר הממל"ז עליו לפעול בהתאם להנחיות הנדרשות לתפעול המכשיר. בתיק שהתנהל בבית המשפט לתעבורה (020480/04) ניתן לראות מקרה שבו שוטר לא ציין בדו"ח היכן כיוון את הנקודה האדומה במכשיר הממל"ז, וכאשר נשאל בעניין זה בפני השופט, השיב שלעניות דעתו הנקודה כוונה לפנס הרכב (בניגוד להוראות המדידה). לבסוף, נפסק כי היות ופנס הרכב אינו כלי ישר אלא קעור, ייתכן והתרחשה סטייה במדידה ולכן הנהג זוכה מן האשמה.

טעות ברישום סעיף העבירה בדו"ח תנועה

על השוטר בשטח להקפיד ולדייק בכל הפרטים המהותיים בעת מילוי הדו"ח. כאשר נהג נחשד בביצוע עבירה, על השוטר לציין את סמל הסעיף של העבירה שהתרחשה. בבית המשפט לתעבורה, החליט השופט לזכות נהג מן האשמה (009512/04) בגין טעות הסעיף המיוחס בדו"ח לעבירה. במקרה דנן, החליט בוחן תנועה לרשום דו"ח לנהג על כיסוי לוחית הרישוי שלא כחוק (לא ניתן לקרוא את המספר בשלמותו), אך בסעיף העבירה יוחס לנהג סעיף 306 בתקנות התעבורה אשר מציין את עניין תקינות הרכב.
מכיוון שהסעיף המצוין בדו"ח לא תאם לעבירה שהתרחשה, בית המשפט זיכה את הנהג בכתב האישום.

קיבלתי דו"ח תנועה על נסיעה ברמזור אדום, כיצד ניתן לדעת אם הוא תקין?

במקרה שבו קיבלתם דו"ח תנועה מצולם בגין נסיעה ברמזור אדום, הוא אמור להכיל 2 תמונות אשר מעידות על ביצוע עבירה – תמונה אחת טרם קו החציה ואילו תמונה אחרת אחרי הקו כאשר ברמזור דולק האור האדום. במקרה שבו לא הוצגו שתי התמונות הללו, עשויה להיווצר עילה לאי תקינותו של הדו"ח. לעיתים בתצלום לא ניתן לאמת שאכן מדובר ברכבכם לאור העובדה כי אחת הספרות בלוחית הרישוי לא ברורה וכך גם סוג הרכב וכ"ו.
גם במקרה שבו נעצרתם פיזית ע"י שוטר בשטח בטענה שנסעתם כאשר ברמזור הופיע אור אדום, יש לאמת את מיקומו של השוטר, מהו שדה הראייה שלו, האם היו עוד כלי רכב על הכביש וכן הלאה.
בכדי להגיש בקשה להישפט בגין דו"ח תנועה על רמזור אדום, יש לעשות זאת בפרק זמן של עד 30 ימים מיום המצאת ההודעה.

האם ניתן לערער את תקינותו של דו"ח תנועה בגין עבירת מהירות?

הדו"חות שנדבר עליהם זה עתה, לא מתייחסים לדו"חות מצולמים, אלא רק לאלו שניתנו לנהג באמצעות שוטר בשטח. בכדי לערער על תקינותו של דו"ח תנועה בגין נהיגה במהירות מופרזת יש להציג ליקויים שעשויים להיתמך על ידי בית המשפט. בגין הערעור התביעה תצטרך להוכיח מספר דברים:

  • האם המכשיר כויל בהתאם לנדרש (מתחילת המשמרת ועד לסיומה) ?
  • האם השוטר ציין בדו"ח כי שמר על קשר עין רציף מתחילת הנעילה של הממל"ז על הרכב ועד לעצירה מלאה?
  • במקרה שבו נדרשת חצובה (מעל 300 מטר) האם נעשה בה שימוש?
  • במקרה שהעבירה התרחשה בשעות הלילה, האם השוטר בדק את מהירות הרכב במקום בעל תאורת רחוב?

חשוב לזכור כי טעויות טכניות אומנם עשויות להיות עילה לביטול דו"ח, אך יש לקחת בחשבון את כל נסיבות המקרה.

האם דו"ח על חגורה עשוי להיות לא תקין?

במקרה שבו נהגתם ברכב וקיבלתם דו"ח בגין חגורה לאור העובדה כי אחד מהנוסעים ברכב לא היה חגור, ניתן להגיש בקשה להישפט ולהציג את הטענה לעניין אי חגירת חגורה של הנוסעים, למשל: אנו שומעים על מקרים רבים בהם נהג שהיה מרוכז בנהיגתו בזמן שהנוסע מאחור התיר את חגורת הבטיחות, זוכה מן האשמה כנגדו מכיוון שלא יכול היה לדעת על עניינת התרת החגורה.

קיבלתם דו"ח תנועה? הטיפים הללו בשבילכם

במקרה שבו קיבלת דו"ח תנועה, הטיפים הבאים יעשו לכם המון סדר בעניין:

  • אל תמהרו לשלם – תשלום שווה להודאה בביצוע העבירה.
  • אל תקבלו את רוע הגזירה בחיוך – ייתכן וישנם ליקויים מהותיים בדו"ח אשר עשויים להטיב עימכם.
  • התייעצו עם עורך דין תעבורה מנוסה ומיומן בתחום.
  • הקפידו לעשות כל שניתן, במסגרת הזמן הקבוע לכם בחוק. חריגה מן הזמנים, עשויה לעלות לכם ביוקר.
  • אם בחרתם לשלם, בדקו שהפרטים המצויים בדו"ח אכן נכונים, לרבות: שם הנהג, סוג הרכב, כתובת ועוד.

חשוב לדעת כי טעות במילוי הדו"ח בהחלט עשויה להביא לזיכוי של הנהג במשפט, אך יחד עם זאת צריך לדעת כיצד להציג נכונה את הטעות בכדי לגרום לשופט להכריע את הדין לטובת הנהג, שימו לב כי לא כל טעות עשויה להביא לזיכוי הנהג, אלא רק טעויות מהותיות בעניין הדו"ח, לרבות:

  1. טעות במספר הרישוי של הרכב
  2. טעות בסוג הרכב
  3. שימוש לקוי במכשיר האכיפה (ממל"ז, דבורה וכ"ו).

טרם הגשת בקשה להישפט, על הנאשם לשקול בכובד ראש את טענת הטעות מכיוון, שבמקרה שבו בית משפט יראה שאין בטענתו כל בסיס, עשויה להתקבל תוצאה הפוכה מן התוצאה הרצויה, בכך שהשופט יתקומם בגין הטענה ויחמיר עם הנהג יתר על המידה. עורך דין תעבורה מקצועי ידע לנהל את כל ההליך מתחילתו ועד סופו בצורה הטובה ביותר.מעוניינים לדעת כיצד בודקים דו"ח תנועה לא תקין? ניתן למצוא עוד בנושא במאמרה של עו"ד אוליאל.

מה ניתן לעשות ברגע שהבחנתי שמשהו לא תקין עם הדו"ח שקיבלתי?

ברגע שהבחנתם שקיים ליקוי עם דו"ח התנועה שקיבלתם, אתם רשאים להגיש בקשה לביטול הדו"ח במסגרת הזמן הנדרש (עד 30 יום) למפנ"א (מרכז פניות נהגים ארצי) לכתובת : פתח תקווה, ת.ד 120, מיקוד 49100.
מומלץ להסתייע בעורך דין תעבורה מיומן, בכדי שנוסח הבקשה יהיה מקצועי וענייני. להלן דוגמה למכתב ביטול דו"ח למשטרת ישראל:
עבור מרכז פניות נהגים ארצי
אנוכי, ___(שם מלא)______, מחזיק/ה בתעודת זהות שמספרה. __________. פונה אליכם בגין דו”ח תנועה שקיבלתי ביום ______ בחודש ___ במיקום_____ מספר דו”ח: _____. דו”ח זה ניתן לי לאור הטענה שביצעתי עבירת התנועה, אני מבקש לבטל לי את הדו"ח מהסיבות הבאות:
אני אזרח נורמטיבי, שומר חוק_____(לפרט את הליקוי בדו"ח)_____ . לאור האמור, אודה לכם מאוד לבטל לי את הדו"ח הנוכחי.
בתודה מראש,
שם מלא: ____
נייד: ____
כתובת למשלוח הודעות: _____

מהם הזמנים הנדרשים להגשת בקשה לביטול דו"ח תנועה?

אם קיבלתם דו"ח תנועה לא תקין, אתם רשאי להגיש בקשה לביטולו תוך 30 יום בלבד, מיום מועד קבלת הדו"ח.
אם הבקשה לביטול הדו"ח נדחתה מסיבה כזאת או אחרת, ניתן להגיש בקשה להישפט תוך 90 ימים מרגע מסירת ההודעה.

עורך דין תעבורה בעניין דו"חות תנועה לא תקינים

בעת קבלת דו"ח תנועה, מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה מיומן, בכדי שזה יבחן עבורכם את כל פרטי המקרה והראיות הקיימות. בשלב בחינת הראיות עשוי עורך הדין לאתר פגמים (אם ישנם) אשר עשויים להוביל להפחתה בענישה ואף לזיכוי מלא. בחירת עורך דין תעבורה מנוסה, יסייע לכם בבחירת ההליך המשפט הראוי והנכון ביותר עבורכם.
במקרה שבו נהג יבחר לייצג את עצמו לבד בבית המשפט, עשויה להתרחש תוצאה לא רצויה, למשל: נצא מנקודת הנחה שהנהג יטען לטעות מצידו של השוטר, ואילו השופט יאמר כי מסתמן שמדובר בטעות תמימה ללא כל השפעה מהותית, מה יעשה אותו הנהג? יתווכח? יעמוד על שלו? מכן הדרך להרשעה תהיה קצרה מתמיד. דבריו של הנהג לעיתים יכולים לעזור לו, אך מנגד גם להסב לו תוצאה

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן