עבירת רמזור אדום היא אחת מן עבירות התנועה הנאכפות ביותר על ידי משטרת ישראל. ביצוע האכיפה נעשה באמצעות שני אמצעיים עיקריים, הן באמצעות השוטרים בשטח והן באמצעות מצלמות דיגיטליות. במאמר זה נציג בפניכם את התשובות לכל השאלות הרלוונטיות לנושא, לרבות: מה העונש בגין מעבר ברמזור אדום, האם נרשמות לחובת הנהג נקודות, מה גובה הקנס ועוד.
אם קיבלתם דו"ח בעניין מעבר ברמזור אדום, המאמר הזה בשבילכם.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
רמזור אדום, מה אומר החוק?
לפי תקנה 22 לתקנות התעבורה, על הנהגים לפעול לפי הוראות התמרורים. כל נהג שנוסע בדרכים, חלה עליו החובה לציית לתמרורים השונים בדרכים, למעט מקרים בהם התמרור סומן שלא כדין.
חשוב לדעת כי, גם בהופעת אור צהוב ברמזור, אין לחצות את הצומת אם הרכב נמצא לפני סימון העצירה.
כיצד נאכפת עבירת רמזור אדום?
משטרת ישראל אוכפת את עבירת רמזור אדום באמצעות שני אמצעים עיקריים:
- מצלמות
- שוטרים בשטח
מצלמות – פועלות באופן אוטומטי בעת החלפת הרמזור לאדום. המצלמות מבצעות שני תצלומים, התצלום הראשון מתבצע כאשר הרכב חלף על קו העצירה ואילו התצלום השני מתבצע לאחר שנייה אחת וזאת בכדי להראות כי הרכב אכן המשיך בנסיעתו באור אדום ולא רק חרג מעט מקו העצירה המסומן.
שוטרים בשטח – כאשר השוטרים מבחינים בנהג שעובר ברמזור אדום, חלה עליהם החובה לציין זאת בדו"ח ולהסביר באופן מפורט כיצד הם זיהו את הנהג מבצע את העבירה הנ"ל. שימו לב כי במקרה זה קיימת חשיבות מרבית למיקומו של השוטר בשטח (נציין זאת בהמשך).
קיבלתי דו"ח מצלמה בגין חציית צומת ברמזור אדום, האם ניתן לעשות משהו?
עליך לדעת כי דו"ח תנועה ממצלמה בגין חציית צומת ברמזור אדום לא מהווה ראייה "חותכת" לביצוע העבירה. לאור האמור, במקרים מסוימים יהיה ניתן לבטל את הדו"ח אם יוכל הנהג או עורך דין מטעמו להוכיח כי אמינות המצלמה תלויה בספק.
חשוב לדעת כי מצלמות א'3 המתעדות נהגים בעבירת רמזור אדום (נכון לשנת 2020) טרם נפסק לגבי אמינותם.
שוטר נתן לי דו"ח בטענה שחציתי את הצומת ברמזור אדום, כיצד ניתן להוכיח אחרת?
במקרה כזה, קיימת חשיבות גבוהה להיוועצות עם עורך דין תעבורה מיומן. עו"ד המתמחה בתחום, ידע לבחון את הפרטים המצויים בדו"ח באופן מקיף ואף למצוא טעויות (אם קיימות) ובכך לסייע לנהג הנאשם.
על מנת שיהיה ניתן להרשיע את הנהג, תצטרך התביעה להוכיח את תקינותם של מערכת הרמזורים ואף להראות כי השוטר בשטח נכח במקום המאפשר לו לשמור על קשר רציף עם הרכב.
האם קיים שוני בענישה בין נהג חדש לנהג וותיק בעבירת רמזור אדום?
בתי משפט לתעבורה נוטים להחמיר במקרים בהם נהגים חדשים ביצעו עבירת תנועה. נהג שהורשע בעבירת רמזור אדום ללא קשר לקבלת הקנס או לפסילת רישיון הנהיגה לו, ייאלץ לעבור תיאוריה בשנית (מבחן עיוני), ובנוסף, יוטלו עליו שנתיים נוספות בתור נהג חדש.
מהי הענישה בגין עבירת רמזור אדום
ענישה בגין עבירת רמזור אדום משתנה בהתאם לנסיבות, לכן על מנת לעשות לכם סדר בדבר נחלק את הענישה לפי הקריטריונים הבאים:
נהג שעבר ברמזור אדום (ללא עבירה זהה בשלוש שנים האחרונות):
נהג שלא ציית לרמזור אדום בכך שלא עצר את רכבו בסמוך לרמזור, לפני קו העצירה, או שמא נכנס לצומת ברמזור אדום עשוי להיות צפוי לעונשים הבאים:
קנס של
- 1500 ₪
- 10 נקודות חובה.
- חשוב לדעת כי לא ניתן להמיר עבירת רמזור אדום בהתראה/אזהרה.
נהג שעבר ברמזור אדום תוך גרימת הפרעה לעובר דרך:
בנוסף נהג שלא ציית לרמזור אדום בצומת (בניגוד לתקנה 22(א) לתקנות התעבורה), תוך גרימת הפרעה או סיכון לעובר דרך עשוי להיות צפוי לעונשים הבאים:
- דו"ח מסוג הזמנה לדין (כתב אישום).
- 10 נקודות חובה.
- הנהג עשוי לקבל פסילה מנהלית ל30 ימים באופן מיידי.
- ניתן להשבית את רכבו של הנהג הנאשם לתקופה של 30 ימים באופן מיידי.
נהג שעבר ברמזור אדום תוך הימצאות כלי רכב אחר בצומת
במקרה שבו הנהג הנאשם נכנס לצומת באור אדום בשעה שבצומת היה רכב אחר, צפוי לקבלת העונשים הבאים:
- כתב אישום- הזמנה לדין.
- 10 נקודות חובה.
- פסילה מנהלית ל-30 ימים באופן מיידי.
- השבתת הרכב לתקופה של 30 ימים באופן מיידי.
נהג שעבר ברמזור אדום כאשר קיימת לחובתו הרשעה זהה ב-3 השנים האחרונות
במקרה שבו נהג עובר ברמזור אדום כאשר, עומדת לחובתו הרשעה זהה ב-3 שנים האחרונות, יהיה צפוי לקבלת הסנקציות הבאות:
- הזמנה לדין.
- פסילה מנהלית ל-30 יום.
- השבתת הרכב ל-30 יום.
- 10 נקודות חובה.
חשיבות עורך דין תעבורה בעניין עבירת רמזור אדום
במקרה שבו קיבלתם דו"ח בגין עבירת רמזור אדום על ידי שוטר, עורך דין תעבורה מיומן ידע לזהות את הכשלים המהותיים לעניין זה(אם קיימים) על מנת להקל בעונשכם ואף להביא לזיכוי מלא. במסגרת בירור הכשלים ניתן לראות כי חלה החובה על השוטר בשטח לעמוד בנהלים הבאים:
- על השוטר להימצא במקום שבו ניתן לראות באופן ברור את האור האדום ברמזור.
- על השוטר לוודא כי קו העצירה מסומן בצורה הנראית לעין.
- על השוטר להסביר איך שמר על קשר עין רציף עם הרכב החל משלב ביצוע העבירה ועד לעצירת הרכב.
כל אלו ועוד עשויים להטיב עם הנאשם במקרים ספציפיים ולכן, קיימת חשיבות לייצוג משפטי הולם בידי עורך דין תעבורה מנוסה. ביצעתם עבירת רמזור אדום ואינכם יודעים אם רישיונכם בסכנת פסילה? בקרו באתר.
האם קיימת ענישה גם להולך רגל שחצה את הכביש ברמזור אדום?
חלה החובה על כל משתמשי הדרך לציית לכללי התעבורה: הן לרמזורים והן לתמרורים. הולך רגל שחצה את הכביש בהופעת רמזור אדום (בניגוד לתקנה 22(א) לתקנות התעבורה) יתקל בסנקציית ענישה מקלה יותר לרבות – קנס כספי בסך של 250 ₪ וללא קבלת נקודות חובה.
האם רוכב אופניים עשוי להיות צפוי לסנקציה בגין מעבר ברמזור אדום?
גם במקרה זה, חלה החובה על רוכבי האופניים לציית לכללי התעבורה השונים. רוכב אופניים החוצה את הכביש ברמזור אדום (בניגוד לתקנה 22(א) לתקנות התעבורה) יהיה צפוי לקבל קנס כספי בסך 250 ₪ וללא נקודות.
האם ניתן לבטל נקודות בגין דו"ח על מעבר ברמזור אדום?
מכיוון שמעבר ברמזור אדום נחשב לעבירה חמורה, ביטול נקודות בגין כך עשוי להתבצע רק באמצעות המרת סעיף האישום לסעיף אחר שאין בגינו רישום נקודות (למשל, מעבר ברמזור צהוב).
חשוב להבין כי, כאשר נהג מקבל כתב אישום בגין עבירות אור אדום, מרחפת מעליו עננה בעניין סכנת פסילת רישיון הנהיגה שלו, לכן חשוב להיוועץ עם עורך דין תעבורה בהקדם האפשרי (טרם תשלום הדו"ח). עו"ד תעבורה מיומן ידע לזהות את הכשלים בעניין הדו"ח ובכך ינסה להגיע להסדר המשנה את סעיף העבירה שיוחסה לכם לעבירה שאין בגינה נקודות חובה.