ontheroads-fb

תאונת דרכים עצמית

נתחיל ונאמר כי, ההגדרה לתאונת דרכים הינה רחבה יותר ממה שמרבית האנשים חושבים או יודעים. בתאונת דרכים עצמית, התאונה התרחשה ללא מעורבותו של כלי רכב אחר, ובעקבותיה נגרם נזק גופני לנהג וליושבים ברכבו.
נפגעתם? הינכם רשאים לקבל פיצויים בגין חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (התשל"ה 1975), גם אם התאונה נגרמה באשמתכם (לא קיימת התייחסות לאשמת הגרימה). אז מה בעצם נחשב לתאונת דרכים עצמית? איך נקבע גובה הפיצויים ? ובמה כל זה כרוך? לכל הזכויות העומדות לצידכם, המשיכו לקרוא.

 

תאונת דרכים עצמית, מהי?

תאונת דרכים עצמית עלולה להיגרם במספר דרכים שונות, למשל:

  • החלקה בכביש עם אופנוע/רכב
  • איבוד שליטה בעת הנהיגה
  • עצירה פתאומית שהסבה נזק גופני
  • התנגשות בחפצים דוממים, לרבות: עמודי חשמל, עצים, חומות ועוד.
  • התהפכות

כל תאונה שהתרחשה ללא מעורבותו של כלי רכב אחר, מכונה- תאונת דרכים עצמית. אם נפגעתם פיזית במהלך התאונה (גם אם אתם האשמים בכך), הינם זכאים לפיצויים על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

 

האם מוגש כתב אישום על תאונת דרכים עצמית כאשר הנפגע היחיד הוא הנהג ?

מבחינה חוקית, בעת התרחשות תאונת דרכים עם נפגעי גוף, חלה החובה לדווח על כך למשטרה. במרבית מן הפעמים, המשטרה תשלח בוחנים מטעמה לאיסוף ראיות וגביית עדויות, שיועבדו יחדיו ויעברו לקצין הממונה. לאחר התרשמות כוללת של הבוחנים והקצין הממונה, יוחלט האם להגיש כתב אישום כלפי הנהג, ולהעמידו לדין בגין התאונה.
הנהג יוכל לציין בטענותיו כי הינו הגורם היחיד שנפגע מהתרחשות התאונה, אך אין זה קריטריון מחייב להקלה בענישה. בבית המשפט לתעבורה, נוטים במקרים רבים בתאונות דרכים, לפסול את רישיונו של הנאשם. בנוסף, בית המשפט רשאי להטיל סנקציה של קנס כספי ופסילה על תנאי.

 

דוגמא מן הפסיקה בעניין כתב אישום נגד נהג בגין תאונת דרכים עצמית

בפסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בירושלים (ע"פ 69/74), מצא בית המשפט את הנאשם כ"אשם" בהתרחשות התאונה העצמית שבמהלכה נהרגה אימו (בעקבות התהפכות הרכב בעת סטייה מנתיב התנועה). ניתן לראות בעניין הממצאים כי בעת התרחשות התאונה היה מזג אוויר נאה, ראות טובה, כביש יבש וטוב ובעל שדה ראייה פתוח. בנוסף, לא נמצאה כל בעיה ברכבו של הנאשם.
לעניין סיבת התאונה העצמית ציין בית המשפט כי:
אם מוכח שסיבת התאונה לא הייתה נעוצה ב- מצבו המכני של הרכב, במהירות הנסיעה, בראות, בתנאי הכביש, או לחילופין, כל הפרעה אחרת בעת הנהיגה, יהיה על הנאשם החובה לנמק מדוע התרחשה התאונה. כאשר לנאשם אין הסבר מנומק לעניין נסיבת התאונה, וכי כל הקריטריונים שהוצגו קודם לכן, לא התרחשו, בית המשפט יבחר להרשיע את הנאשם בדין.
לאור האמור לעיל, בתאונת דרכים עצמית, על הנהג להציג את כל הראיות האפשריות להתרחשות התאונה. בית המשפט יטה להקל עם הנאשם כאשר קיימות בידיו ראיות חזקות ומבוססות לעניין גרימת התאונה העצמית. כאשר הגורמים לתאונה הינם חיצוניים לה ישקול בית המשפט את אפשרות ההקלה בענישה, אך לחילופין, כאשר הגורם לתאונה הוא הנאשם עצמו (חוסר ריכוז, שתיית אלכוהול, שימוש בטלפון, כל זאת ועוד בזמן הנהיגה), בית המשפט יטה שלא להקל ואף להחמיר עם הנאשם במתן הדין.

 

נפגעתי בתאונת דרכים עצמית, מה עלי לעשות בעניין הפיצויים?

שימו לב, קיימת חשיבות מרבית לעניין איסוף הנתונים ממקום המאורע ומן הנעשה לאחר מכן, למשל: עדי ראיה שנכחו בעת תאונת הדרכים העצמית, תמונות של הנק, דעת שמאי, מסמכים בעלי תיעוד רפואי או אישור מהמשטרה.
תאונת דרכים עצמית אינה פשוטה מבחינה משפטית, ועל כן אנו ממליצים לפנות לעורך דין המנוסה בתחום תאונות דרכים, על מנת לסייע לכם בתסבוכת המורכבת.
בתאונת דרכים עצמית לרוב, מתרחשים נזקי גוף הנדרשים בהחלמה ואף בשיקום, לאור כך, קיים צורך רב בטיפול משפטי ראוי על ידי עורך דין בתחום ובכך לנסות ולספק עבורכם את המשענת הכלכלית להתאוששות וזאת באמצעות הפיצויים המגיעים לכם מחברת הביטוח.

 

מי משלם לי את הפיצויים בתאונת דרכים עצמית?

אם עומד לרשותך ביטוח חובה תקף, על חברת הביטוח חלה החובה לשלם לך פיצויים בגין נזק שהוסב לך ללא צורך בהוכחת "אשמה", בהצגת המסמכים הרלוונטיים שאותם נפרט בהמשך.

 

הנחיות להתמודדות מול חברות הביטוח בעת תאונת דרכים עצמית

ניתן לראות כי, במקרים רבים חברות הביטוח מתנערות ממחויבותן בעת תאונת דרכים עצמית וזאת באמצעות בחירת פרשנות משפטית הדוחה את התביעה או לחילופין מפחיתה את סכום הפיצויים. על מנת לוודא כי לא תתרחש פגיעה בזכויותיכם להלן מספר הנחיות אשר יסייעו לכם בהתמודדות מול חברות הביטוח:
תיעוד תאונת הדרכים העצמית– הקפידו לרשום (בסמוך לתאונה) פרטים מהותיים, לרבות:
שעה ומיקום של התאונה העצמית, איסוף נתונים מעדי ראייה, תצלומים של הנזק, תצלומים של מקום התאונה, קבלות של תיקון הרכב, מסמכים רפואיים ועוד.
תיעוד במשטרת ישראל בעת תאונת דרכים עצמית– בעת הגשת המסמכים הרלוונטיים לעניין תביעת חברת הביטוח, עליכם להציג טופס ממשטרת ישראל המהווה אישור לאירוע התאונה (מדובר בטופס הכרחי לצורך הגשת התביעה).
מסמכים רפואיים בגין תאונת דרכים עצמית– על מנת לדרוש את הפיצויים המקסימליים מחברות הביטוח, יש להוכיח כי נגרם נזק גופני בעקבות תאונת הדרכים העצמית. לכן, חשוב מאוד לשמור את המסמכים הרפואיים אשר מאשרים את הנזק שהתרחש לכם בגופכם. אם לא עומדים ברשותכם המסמכים הנ"ל, חברת הביטוח תטה שלא לקבל את טענותיכם, בגין חוסר אסמכתאות רפואיות.

 

חשיבות עורך דין המתמחה בתאונת דרכים

בעת התרחשות תאונת דרכים עצמית, הנטייה האנושית הינה, תחושת לחץ. בעת הלחץ השרוי, אנו ניטה לעשות כמעט את כל הטעויות האפשריות, שהתוצאות בגינן יהיו מהותיות להמשך תביעת חברת הביטוח. לאור האמור לעיל, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המנוסה בתחום תאונת דרכים וזאת בכדי לסייע לכם טרם עשיית הטעויות מצידכם.
בהתאם לפסיקה, נפגעי תאונת דרכים זכאים לפיצויים מחברות הביטוח בגין נזקיהם הגופני (בנסיבות המצוינות בחוק), ללא חשיבות לאשמת גרימת התאונה. עורך דין המיומן בתחומו, ידע להדריך אותכם מראשית התאונה ובכך למנוע ממכם נזק משפטי.

 

זכויות נפגעי תאונת דרכים עצמית

מידי שנה בישראל, מתרחשות אלפי תאונות דרכים, שבמרביתם אין מודעים האנשים לזכויות הקיימות להם בחוק. כל אדם שנפגע בעקבות תאונת דרכים, זכאי לפיצויים מטעם חברת ביטוח החובה של הרכב (הזכאות חלה גם על הנהג וגם על היושבים ברכב).
סכום הפיצויים משתנה בהתאם לקריטריונים שונים, למשל: גיל הנפגע, מספר ימי האשפוז, הוצאות רפואיות, התאמת דיור, עוצמת הפגיעה ועוד.
על מנת לבדוק האם אתם זכאים לפיצויים השונים, מומלץ לפנות לעורך דין המנוסה בתחום תאונות דרכים (תאונה עצמית).

תאונת דרכים עצמית

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן