ontheroads-fb

עבירות תעבורה

תיקי תעבורה מתייחסים למגוון רב של עבירות תנועה, החל מעבירות קלות הנושאות עימן דו"ח ברירת משפט עם תשלום קנס, רישום נקודות חובה ועד לעבירות חמורות אשר עשויות להעמיד לנהג הזמנה לדין. במסגרת הסנקציות הקיימות, ניתן לראות: קנס כספי, שלילת רישיון הנהיגה, מאסר על תנאי ועד למאסר בפועל.

אילו עבירות תנועה נחשבות לחמורות? מה הענישה בגין ביצוע עבירת תעבורה? ומהן נקודות החובה המופיעות לנהג במרשם התעבורתי? כל אלו ועוד, בהמשך הקריאה.

 

אכיפת עבירות תעבורה

במשטרת ישראל קיימת מחלקה מיוחדת אשר אחראית על אכיפת חוקי התעבורה – להלן, משטרת התנועה. בנוסף, גם בסמכותם של שוטרי סיור לעצור נהגים אשר ביצעו עבירת תנועה, ולרשום להם דו"חות. מטרת אכיפת עבירות התעבורה היא להילחם בקטל בכבישים ככל הניתן, בכך שהם מונעים מנהגים פורעי חוק לסכן את חייהם של משתמשי הדרך השונים.

כיום, קיימים מספר רב של אמצעים אשר מסייעים למשטרת ישראל בגילוי נהגים בלתי אחראים, למשל:

מכשיר האכיפה: מטרת המכשיר:
נשיפון/ינשוף
איתור אלכוהול בגופו של הנהג
הממל"ז
זיהוי מהירות נסיעה מעל המותר
דבורה
איתור נהגים שמהירות נסיעתם גבוהה
א'3
גילוי מהירות הנסיעה של הנהג
מצלמות ברמזורים
זיהוי נהגים הנוסעים באור אדום
שומרי דרך
מתעדים כל עבירת תנועה אשר מסכנת את הציבור

בנוסף, קיימים עוד אמצעים נוספים לזיהוי עברייני תנועה, לדוגמא: יחידת הפסולים הוקמה על ידי משטרת ישראל כאשר מטרתם העיקרית היא זיהוי נהגים הנוהגים בזמן פסילה. בנוסף, יחידת הפסולים מבצעת בדיקת רישיונות אקראית, מבצעי אכיפה, ביקורות וכדומה.

 

מה הבדל בין דו"ח ברירת למשפט, לדו"ח מסוג הזמנה לדין?

בסמכותו של השוטר בהתאם לעבירה שהתבצעה, לזקוף לחובת הנהג דו"ח ברירת משפט אל מול הזמנה לדין. בכדי להבין מה ההבדלים בין דו"חות אלו, נערוך בשבילכם השוואה:

דו"ח ברירת משפט הזמנה לדין
.באילו עבירות: עבירות תנועה קלות. עבירות תנועה חמורות אשר עשויות לסכן חיים.
העונש:  קנס כספי + נקודות חובה (אם ישנן בעבירה המיוחסת). לבית המשפט לתעבורה סנקציות רבות לדוגמא: קנס כספי, שלילת רישיון נהיגה, מאסר בפועל וכ"ו.
כיצד נמסר:  דו"ח זה נמאס על ידי השוטר לנהג, או שנשלח לדואר ע"י משטרת ישראל לכתובת המופיעה במרשם האוכלוסין. ההזמנה נשלחת לנהג בדואר רשום עם אישור מסירה. סירוב לקבלת דבר הדואר לא פוטרת את הנהג מהתייצבות לדיון בבית המשפט.
מועד:  יש לשלם את הקנס בהתאם לתאריך המצוין בדו"ח. בעת הנפקת ההזמנה לדין, מופיע באופן מפורש באיזה תאריך להתייצב לבית המשפט, שעה, מיקום וכן הלאה.
מה הענישה על אי עמידה במועד הנדרש: הקנס הכספי יגרור חיוב בפיגורים, ואף יעכב את חידוש רישיון הנהיגה של הנהג. נהג שלא התייצב לדיון במועד הנדרש, יהיה עשוי להישפט בהיעדר, משמע, בית המשפט רשאי לדון אותו שלא בפניו
הערות נוספות: ניתן להגיש בקשה להישפט בבית משפט לתעבורה בגין הדו"ח. נהג זה יהיה צפוי לקבלת הזמנה למשפט בתוך שנה. בעת קבלת הזמנה לדין, מומלץ להיעזר בעורך דין תעבורה מיומן לאור הסנקציות הרבות הקיימות לבית המשפט.

 

מהן נקודות החובה אותן מקבל הנהג בגין עבירת תנועה שביצע?

שיטת הניקוד משמשת כאמצעי תיקון לנהגים רצידיביסטים, על ידי משרד התחבורה. בהתאם לשיטה זו, בעת התרחשות עבירת תנועה נהג עשוי לקבל ברישום הדו"ח בין 0 ל-10 נקודות חובה, כאשר קיימות חמש קבוצות ניקוד – 2, 4 , 6, 8, 10. הניקוד ניתן בהתאם לחומרת העבירה שהתבצעה, כאשר 2 מיוחס לעבירת תנועה קלה ואילו 10 ניתן בגין עבירת תנועה חמורה. בגין ריבוי נקודות תעבורה, יידרש הנהג בביצוע אמצעי תיקון, למשל:

נהג שצבר לחובתו בין 12 ל22 נקודות (בטווח של שנתיים) – יידרש בביצוע קורס נהיגה נכונה בסיסי

נהג שצבר לחובתו בין 24 ל34 נקודות – יידרש בביצוע קורס נהיגה ייעודי , והנקודות יאבדו מתוקפן רק לאחר 4 שנים.

צבירה של 36 נקודות ומעלה – יידרש הנהג בביצוע שני קורסי נהיגה, בנוסף, יצטרך להפקיד את רישיונו לפרק זמן של שלושה חודשים, ורק לאחר ביצוע הנדרש יאבדו הנקודות מתוקפן לאחר 4 שנים מיום ביצוע העבירה האחרונה.

72 נקודות או 36 נקודות בפעם השנייה תוך שש שנים – הנהג יהיה פסול לתשעה חודשים, ובנוסף יצטרך לעמוד בהצלחה בשני קורסי הנהיגה. נהג זה עשוי להיות צפוי לקבלת זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

 

הוטל עלי עונש פסילה לאחר שביצעתי עבירת תעבורה, היכן אני נדרש להפקיד את רישיון הנהיגה שלי?

אם הוטל עליך עונש של פסילת רישיון הנהיגה שלך, אתה מחויב בהפקדת הרישיון בכדי שיתחילו להימנות לך ימי הפסילה. אנו נתקלים בלא מעט מקרים בהם נהגים לא מודעים לעובדה כי עליהם להפקיד את רישיונם. הבעיה מתקיימת כאשר בתום פרק הזמן שהוטל עליהם, הם עולים לרכבם בידיעה כי אינם פסולים, אך אין הדבר נכון! נהגים אלו נחשבים כנוסעים ללא רישיון נהיגה.

את רישיון הנהיגה יש להפקיד בהתאם לגוף שהורה על הפסילה לרבות:

  • משרד הרישוי – בגין ריבוי נקודות (36 ומעלה)
  • משטרת ישראל – בגין ביצוע עבירת תנועה
  • בית המשפט- במקרה בו נפסק כך לנהג

נהגים שאין ברשותם רישיון נהיגה כתוצאה מהשחתה/גניבה/אובדן וכדומה, יפקידו תצהיר בעניין רישיון הנהיגה שלהם באחד מהגופים הרלוונטיים. בתום תקופת הפסילה, יידרש הנהג לאסוף את רישיונו ממשרד הרישוי (למעט במקרה בו הרישיון הופקד במשטרה) כאשר הוא מלווה באישור הפקדה, וזאת על מנת לקבל את זכאותו לנהיגה.

החרמת רכב כתוצאה מביצוע עבירת תעבורה

במסגרת הענישה בעבירות תעבורה, נכלל גם עונש של החרמת רכב או בשפה הרשמית – השבתה מנהלית. החרמת רכבים נעשתה במסגרת המאבק בתאונות הדרכים, מתוך מטרה למזער את הקטל בכביש באמצעות הרתעה. נהג שיבצע עבירת תנועה חמורה יהיה צפוי להחרמת רכבו על ידי קצין משטרה ואף יידרש בתשלום אחסנת הרכב. בין עבירות התנועה ניתן למנות:

  • נהג חדש אשר נוסע ללא מלווה
  • הפקרת אדם
  • נהיגה בשכרות
  • נהיגה תחת השפעת חומרים משכרים (סמים/אלכוהול)
  • נהיגה בזמן פסילה
  • הסעת נוסעים מעל הכמות המותרת לנהג חדש
  • נהיגה ללא רישיון תקף
  • הסעת נוסעים בשכר בניגוד להוראות המצוינות בחוק
  • רכב שניתנה לגביו הודעת איסור שימוש, נתפס על הכביש

חשוב לזכור כי מעבר להחרמת הרכב, הנהג יהיה חשוף לקבלת עונשים נוספים לרבות: נקודות חובה למרשם התעבורתי, קנס כספי, שלילת רישיון הנהיגה ואף מאסר (כאשר מדובר בעבירות שגרמו לתוצאת מוות של אדם).

 

כיצד מתנהל סדרי הדין בביהמ"ש לתעבורה?

סדרי הדין בבית המשפט לתעבורה מתנהלים בזהה להליך פלילי לכל דבר ועניין. בכדי להבין בצורה הטובה ביותר כיצד מתנהל סדרי הדין בביהמ"ש, נעשה סדר בדבר:

ראשית, המשפט נפתח על ידי הקראת כתב האישום לנהג הנאשם, כאשר על הנאשם להשיב לנאמר בכתב האישום:

  • אם הנאשם מודה, הוא יורשע בביצוע העבירה, ויהיה רשאי לטעון את טענותיו לעונש
  • אם הנאשם לא מודה, יקבע מועד לשמיעת ההוכחות

בשלב הראשוני אין צורך להביא עדים מכיוון שלא שומעים את דבריהם, יש להביא עדים רק לשלב ההוכחות. את הזמנת העדים יש לעשות דרך מזכירות בית המשפט על ידי הנאשם עצמו. על הנאשם להגיש בקשה להזמנת עדים למזכירות בית המשפט, ולפרט בה את כל שמות העדים וכתובת מגוריהם המדויקת. הזמנת העדים כפופה להפקדת הוצאות לרבות : הוצאות נסיעה ושכר בטלה. ניתן לקבל את טופס הבקשה במזכירות בית המשפט.

שנית, בשלב שמיעת ההוכחות, נשמעים תחילה עדי התביעה, ורק לאחר מכן עדי ההגנה. במהלך עדותם, מותר לחקור אותם חקירה נגדית (התביעה ראשונה ולאחריה ההגנה). הכרעת הדין עשויה להינתן באופן מיידי או במועד מאוחר יותר. אם בית המשפט פסק על הרשעתו של הנאשם, נשמעים טיעונים לעונש ובנוסף בית המשפט בוחן את גיליון הרשעותיו של הנאשם. לאחר שלב הטיעונים לעונש בית המשפט קובע את גזר הדין.

 

אילו עונשים עשוי בית המשפט להטיל בגין ביצוע עבירות תעבורה ?

בעת ביצוע עבירת תנועה אשר מעמידה את הנהג בפני בית המשפט לתעבורה, חשוב לדעת כי בסמכותו של בית המשפט להטיל סנקציות רבות, למשל:

  1. קנס כספי
  2. שלילת רישיון הנהיגה
  3. מאסר על תנאי
  4. מאסר בפועל

לאור העובדה כי מדובר בהליך פלילי, על הנאשם להיעזר בעורך דין תעבורה המנוסה בתחומו, בכדי לקבל ייצוג ראוי והולם בעת הגעתו לבית המשפט לתעבורה.
בביצוע עבירות תעבורה קלות, קיימים סדרי דין מיוחדים, מהם?

בעת התרחשות עבירת תעבורה, שלא גרמה לתאונה שנפגע בה אדם פגיעה של ממש, רשאי בית המשפט לדון את הנאשם בהיעדר, זאת אומרת – לא בפני הנאשם. נאשם שהוזמן לדין ולא התייצב למשפט, ייחשב כמודה בעובדות, וכך בית המשפט יגזור את דינו בהתאמה.

חשוב לדעת כי הנאשם רשאי להגיש בקשה לביטול פסק הדין שניתן בהיעדר, תוך 30 ימים מיום ניתנת פסק הדין בעניינו. את הבקשה יש להגיש לביהמ"ש שניתן בו פסק הדין, ולרשום באופן מפורט את סיבת אי ההתייצבות לדין, ומהי הסיבה לביטול פסק הדין.

 

התיישנות עבירות תעבורה

לכל עבירת תעבורה שהתבצעה, קיים מועד התיישנות. מועד התיישנות זה מציין את העובדה כי לאחר תום המועד, לא יוכלו הרשויות לנקוט בהליכים משפטיים כנגד הנהג, זאת אומרת, גם אם יוכח כי אכן הנהג ביצע את העבירה הנוכחית, לא יהיה ניתן לנקוט נגדו בשום סנקציה.

נשאלת השאלה, מדוע יש צורך במועד התיישנות? הרציונל המרכזי אשר עומד מאחורי תקופה ההתיישנות של עבירות תעבורה הוא מתן אפשרות שוויונית והוגנת לנהג להתגונן מפני ייחוס עבירת התנועה שזוקפים לחובתו. מטבע הדברים, זכרונו של אדם הוא דבר מתעתע, הרי כיצד אדם יוכל לזכור מה קרה לפרטי פרטים בעניין ביצוע העבירה, כעבור פרק זמן כה ארוך? נהג שנחשד בביצוע עבירה רשאי לאסוף ראיות, לאתר עדים שנכחו במקום האירוע וכן הלאה. רשות שלא תעמוד על טענת ההתיישנות, לא פועל כחוק, ולכן הדו"ח/כתב אישום שהוגש כנגד הנהג יתבטל.

נהג שיועמד לדין כעבור כמה שנים מיום ביצוע העבירה, יחווה נזק ראייתי קשה ובכך יפגע עקרון הצדק שעומד עבורו. לכן, חשוב לנקוט בסנקציה מיידית כנגד הנהג הנאשם.

 

 חשיבותו של עורך דין תעבורה

כפי שצוין, קיים טווח רחב בעניין סוגי עבירות התעבורה וחומרתם, וכך גם העונשים בהתאם. בגין עבירות תעבורה קלות, עשוי להינתן לנהג קנס כספי בלבד, ואילו בעבירות תנועה משמעותית צפוי הנהג לקנס כספי, רישום נקודות, שלילת רישיונו וכן הלאה. במקרה בו נאשם הנהג בביצוע עבירת תנועה חמורה בדגש על מקרים בהם התרחשה תאונת דרכים, יוגש כנגד נהג זה כתב אישום. לבית המשפט לתעבורה סמכות להטיל עונשים כבדים לרבות: מאסר בפועל. ואילו במקרים של נהגים רצידיביסטים אשר מבצעים עבירות תנועה חמורות, יירשמו נקודות חובה במרשם התעבורתי, אשר עשויות להטיל על נהגים אלו נטל כבד לרבות: השתתפות בקורסי נהיגה, עמידה בהצלחה במבחנים, שלילת רישיונם ועוד.

לאור האמור, ניתן למצוא עונשים רבים בעבירות תעבורה אשר נעים בין קנסות כספיים למאסר בפועל. עורך דין תעבורה מיומן, המתמחה בתחומו, ידע להתמודד עם כל הליך בצורה הטובה ביותר באופן שעשוי להבטיח את מזעור הנזק ככל האפשר לנהג הנאשם. לכן, אם עומד לחובתכם דו"ח תעבורה, או הזמנה לדין, פנו בהקדם האפשרי לעורך דין תעבורה ותאונות דרכים וקבלו את הייצוג ההולם ביותר לתיקכם.

 

עבירות-תעבורה

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן