ontheroads-fb

נהיגה בשכרות

אלכוהול נחשב ל-"סם חוקי", כדוגמת הניקוטין שבסיגריות והקפאין שבכוס הקפה שלנו. ניתן לראות כי קיים קושי רב במניעת צריכתו וזאת לאור זמינותו הרבה ונוכחותו השכיחה בתרבות הבילוי הישראלית.
עבירת נהיגה בשכרות היא אחת מן העבירות הנפוצות ביותר בדיני התעבורה וכך גם חומרתה. אנשים רבים לא מודעים לכמות האלכוהול שצרכו בגופן ובוחרים לעלות על ההגה למרות זאת, על פי חוק גם כמות אשר עשויה להיות קטנה בעיני הנהגים, עשויה לעבור את הרף המותר ולהיחשב כנהיגה בשכרות.
מהו רף השכרות המותר? כיצד מתבצעת אכיפת עבירת נהיגה בשכרות ומהו העונש הצפוי לנהג שיימצא שיכור? ריכזנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי במאמר המלא.

עליתם על ההגה לאחר בילוי ונעצרתם לבדיקת אלכוהול בידי השוטר?

בשנים האחרונות הוגברה אכיפת נהיגה בשכרות בידי משטרת ישראל וזאת על ידי הצבת מחסומי דרכים במוקדי בילוי "חמים" במטרה לאתר את אותם נהגים אשר נוהגים תחת השפעה משכרת.
לאור האמור, אם אתם צעירים או מבוגרים שחוזרים מבילוי/ מסיבה/ אירוע משפחתי או סתם ישיבה עם חברים הימנעו מצריכת אלכוהול מכיוון שאתם חשופים לבדיקת אלכוהול בכל עת ברחבי הכבישים.

נהיגה בשכרות, מהן הסכנות?

נהג שבוחר לעלות על ההגה כאשר הוא נמצא תחת השפעת אלכוהול, מסכן את עצמו לאור נהיגתו הרשלנית המסוכנת, ובנוסף מסכן את משתמשי הדרך השונים בכך שהוא עשוי לגרום להתרחשות תאונת דרכים בכל עת

 

ירידה בפעילות המוחית 1 נהיגה בשכרות
טשטוש/כפילויות/אי ראיית עצמים רחוקים 2-נהיגה-בשכרות-
תגובה איטית  3-נהיגה-בשכרות-
חוסר יכולת להבחין בעצמים רחוקים 4-נהיגה-בשכרות-4-נהיגה-בשכרות-
תחושת ביטחון מופרזת 5-נהיגה-בשכרות-

 

לפי מחקרים שהתבצעו, ניתן לראות כי צריכות כמות אלכוהול מוגברת מורידה באופן מהותי את יעילות הפעילות שמתבצעת במוחו של האדם ואף גורמת לתגובה איטית, ראייה לא סדירה שמתבטאת בטשטוש, כפילויות, צמצום מרחב הראייה, וחוסר יכולת להבחין בעצמים הממוקמים רחוק. עוד נמצא כי האלכוהול מקשה על עיבוד המידע וכן מעכב את ניתנת ההוראות לשרירים בגוף. הבעיה הקשה ביותר שנוצרה כתוצאה משתיית אלכוהול היא הסבת תחושת ביטחון מופרזת אשר עשויה להוביל את הנהג ליטול סיכונים תוך תחושה אישית של "שליטה מלאה".

לעוד בנושא, עו"ד אוליאל מציגה בפניכם את המדריך המלא לנהיגה בשכרות, כל שעליכם לדעת במאמר אחד.

לפי החוק, מי נחשב שיכור?

בתפיסתם של מרבית האנשים שיכור הוא אדם שחש קושי בתפקוד, בנוסף ניתן לראות עליו סממנים חיצוניים לדוגמא: אי יכולתו ללכת ישר, מדבר דברים חסרי טעם, שמח במידה רבה (רוקד שר וכ"ו). חשוב לדעת כי מדובר בתפיסה שגויה מכיוון שלא כך הדבר נתפס בעיניי החוק.

נהגים רבים קיבלו כתב אישום בגין עבירת נהיגה בשכרות למרות שאינם נתפסו ככאלה מבחינה ויזואלית בעיניי השוטר (דיבור רציף וממוקד, הופעה חיצונית מסודרת, ובמקרים מסוימים גם לא נדף מהם ריח של אלכוהול).

לפי פקודת התעבורה, נהג שיכור הוא אחד משני הסעיפים הבאים:

  • אדם ששותה משקה משכר בעת נהיגתו או שמא בעת בה הוא ממונה על הרכב.
  • אדם שמצוי בגופו סם מסוכן ואף תוצרי חילוף חומרים של אותו הסם המסוכן.

 

מהי כמות האלכוהול המותרת שניתן לצרוך לפני נהיגה?

רמת האלכוהול התקינה בגופו של אדם עומדת על – 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. שימו לב כי נתון זה לא תקף לנהגים חדשים ולאוכלוסיות מיוחדות. בנוסף, כיום חל שינוי בביצוע האכיפה לאור פסיקת בית המשפט, נהג ייחשב כשיכור אם יימצא בגופו 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.נהג אשר תימצא בגופו כמות אלכוהול העולה על המותר, יהיה צפוי לקבל דו"ח תנועה מסוג הזמנה לדין בהיותו צפוי לסנקציות חמורות אשר נדון עליהם בהמשך המאמר.

 

נהיגה בשכרות, כמה נקודות?

אם תהיתם לעצמכם האם קיים הבדל בחומרת הענישה בגין בדיקת אלכוהול שונה כדוגמת בדיקת דם או שתן, התשובה כאן לפניכם.

העבירה: כמה נקודות: סנקציות נוספות:
תוצאת בדיקה באוויר נשוף העולה על הרף המותר בחוק 10 הזמנה לדין
תוצאת בדיקת דם ברף העולה על המותר בחוק
סירוב להיבדק במכשיר הינשוף לבדיקת אלכוהול
סירוב לבדיקת שתן לאיתור אלכוהול/סמים
סירוב לבדיקת דם לאיתור אלכוהול/סמים

סנקציית הזמנה לדין כוללת בתוכה סנקציות נרחבות לדוגמא: פסילת רישיון הנהיגה, קנסות כספיים ועוד.

 

עם אלו נהגים קיימת החמרה בכמות האלכוהול המותרת טרם עלייתם על ההגה?

אוכלוסיית הנהגים המיוחדת כוללת נהגים חדשים, צעירים (עד גיל 24) ומקצועיים כדוגמת נהגי אוטובוס/מונית/משאית או כל כלי רכב מסחרי.

עבור נהגים אלו, ריכוז האלכוהול המותר בגופם עומד על 50 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף, בשונה מהאכיפה שמתבצעת עבור נהגים רגילים אשר עומדת על 290 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף.

בעבר, נהגים אלו יכלו להתחמק מביצוע בדיקות שכרות מכיוון שמכשיר הנשיפה שאיתו עבדה המשטרה לא יכול היה לזהות מידות קטנות של אלכוהול. כיום, משטרת ישראל עובדת עם מכשירים משוכללים אשר עשויים לאתר כמות מזערית של אלכוהול בגופם של כל הנהגים

 

נהיגה בשכרות בקרב נהגים חדשים

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ניתן לראות כי בשנים האחרונות במדינת ישראל חלה עלייה בהתרחשות תאונות דרכים כתוצאה מעבירת נהיגה בשכרות בדגש על מעורבותם של נהגים חדשים. נהגים אלו נוטים להיות מעורבים יותר בתאונות דרכים מאשר נהגים וותיקים לאור חוסר ניסיונם על הכביש, אי הקפדה על חוקי התנועה השונים וכמובן – נהיגה תחת השפעת חומרים משכרים.
חבר'ה צעירים נוטים שלא לקחת בחשבון את הסיכונים שעלולים לקרות כתוצאה משתיית אלכוהול ונהיגה יחדיו. הם מבלים, הם יוצאים, הם נהנים ואינם לוקחים בחשבון את מה שעשוי לקרות הן לעצמם והן למשתמשי הדרך השונים בכביש.

מהי כמות האלכוהול שלפיה ייחשב נהג חדש כשיכור בפני החוק?

טרם נציין מהו רף השכרות לנהג חדש, נזכיר ונאמר כי נהג וותיק ייחשב כשיכור אם יימצא ריכוז אלכוהול בגופו העולה על 290 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף.
נהג חדש ייחשב כשיכור אם יימצא בגופו ריכוז אלכוהול העולה על 50 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף! לא התבלבלתם קראתם היטב. זאת אומרת, נהג חדש לא יוכל לצרוך אלכוהול כלל, טרם עלייתו על ההגה. סף השכרות לנהג חדש הוחמר על ידי המחוקק וזאת לאור הסיכונים הקיימים שציינו קודם לכן.

 

נמצאתי נוהג בשכרות כשאני נהג חדש, למה אני צפוי כעת?

בתי המשפט לתעבורה רואים בחומרה רבה כל עבירת תנועה שתתבצע בידי נהג חדש ועל כן הסנקציות הן בהתאם. עלינו לזכור כי תקופת ה"נהג חדש" מהווה מעין מבחן לנהיגתו של הנהג החדש, לכן מצופה מנהגים אלו לנהוג בקפידה יתרה ולהימנע ככל הניתן מביצוע עבירות תעבורה.
נהיגה תחת השפעה משכרת הינה עבירה חמורה, אם נהג חדש אשם בגין ביצוע העבירה הנ"ל הוא צפוי להיפרד מרישיון הנהיגה שלו לתקופה ארוכה של שנתיים בפועל (אם נתפס לראשונה) ואילו לתקופה של ארבע שנים אם נתפס נוהג בשכרות בפעם השנייה. בנוסף, בית המשפט רשאי לפסוק לנאשם קנסות כספיים ומאסר על תנאי.
בנוסף, יוטל על הנהג חדש אמצעי תיקון מטעם משרד הרישוי אשר לפיו יידרש הנהג בביצוע חוזר של המבחן המעשי – טסט ומבחן עיוני – תיאוריה. לצד אלו, יידרש הנהג בביצוע מבדקים במרב"ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים).
רק לאחר קיומם של אלו, הנהג יהיה צפוי לקבלת רישיון הנהיגה שלו בחזרה ובהארכת תקופת הנהג החדש שלו לעוד שנתיים נוספות.

 

בעת התרחשות עבירת נהיגה בשכרות, האם יש הבדל בענישה בין נהג וותיק לנהג חדש?

אין הבדל בענישה בין נהגים וותיקים לנהגים צעירים, פרט לעובדה כי יוטל על הנהג החדש אמצעי לתיקון מטעם משרד הרישוי. נהג חדש יידרש לעבור בשנית את תקופת הנהג החדש לפרק זמן של שנתיים נוספות!

 

חשיבות עורך דין נהיגה בשכרות עבור נהג חדש

בתי המשפט לתעבורה רואים בחומרה רבה נהג חדש אשר נאשם בביצוע עבירת נהיגה בשכרות, ועל כן קיימת חשיבות מרבית לייצוג משפטי הולם בידי עורך דין תעבורה מיומן המתמחה בתיקים מסוג זה.
עורך דין תעבורה מנוסה ידע לבדוק את כלל הראיות הקיימות בתיק בכדי לנסות ולאתר כשלים אשר עשויים להטיב עם הנהג הנאשם במעמד הענישה. לאור האמור, אם אתם נהגים חדשים וקיבלתם כתב אישום בגין נהיגה בשכרות, היוועצו בהקדם האפשרי עם עו"ד המיומן בתיקי נהיגה בשכרות

 

מתי יידרש נהג לבצע בדיקת שכרות?

אין כלל מיוחד שלפיו יהיה ניתן לעצור אדם ולדרוש ממנו לבצע בדיקת שכרות. הבדיקה מתבצעת באופן קבוע ובתדירות גבוהה על ידי משטרת ישראל ברחבי הכבישים בארץ.

חשוב לדעת כי כל נהג או ממונה על הרכב, עשוי להידרש בביצוע בדיקת ינשוף גם ללא כל חשד סביר לקיום העבירה מצד השוטר. בנוסף, בעת מעורבות בתאונת דרכים ידרשו הנהגים בביצוע בדיקת שכרות ואף יידרשו בביצוע בדיקת דם או שתן אם קיים חשד סביר כי התאונה התרחשה לאור נהיגה בשכרות

 

מי הוא הממונה על הרכב? ומדוע הוא נדרש בביצוע בדיקת שכרות

ממונה על הרכב עשוי להיות אחד משתי האפשרויות הבאות:

  • מורה לנהיגה בזמן שיעור שבו הוא מלמד את התלמיד לנהוג
  • מלווה לנהג חדש בתקופת של השנתיים הראשונות מיום הוצאת הרישיון.

ממונים אלו לא נוהגים פיזית ברכב אך מכיוון שיש להם תפקיד מהותי בשמירה על כללי התעבורה בידי הנהג, ניתן לדרוש מהם לבצע בדיקת שכרות.

 

כיצד מתרחש הליך המפגש עם השוטרים לביצוע בדיקת שכרות?

מהרגע שנעצרת בידי המשטרה במחסום לביצוע הבדיקה, השוטר ינסה לאתר מספר סימנים המעידים על נהיגתך בשכרות, לרבות:

  • ריח של אלכוהול
  • התנהגותו של הנהג
  • האם הנהג מגיב לעניין לשאלות השוטרים
  • בנוסף, השוטר יבחן את לבושו החיצוני של הנהג.

זכרו, בדיקת הנשיפון תיעשה רק לאחר הסכמתכם בלבד ועל כן אתם רשאים לסרב לביצוע הבדיקה.

 

מהי בדיקת הנשיפון?

נהגים רבים נוטים לחשוב כי הבדיקה שמתבצעת בשטח ע"י השוטר היא בדיקת הינשוף, אך אין כך הדבר. בדיקת הינשוף לא ניתנת לביצוע עבור כל נהג ולא כל שוטר יכול לבצעה. השוטרים שעומדים במחסומים שנועדו לאכיפת העבירה של נהיגה בשכרות לא מוסכמים לבצע את בדיקת הינשוף ועל כן מצאה משטרת ישראל פתרון – הנשיפון.

מכשיר הנשיפון הוא מכשיר קטן, פשוט וקל לתפעול, אל המכשיר מחוברת פיה (חד פעמית) כאשר הנהג נדרש לנשוף לתוכה. תוצאת הבדיקה מתקבלת באופן אוטומטי מיד לאחר הנשיפה ומציגה על צג המכשיר את מידת האלכוהול שנמדדה באוויר הנישוף וזאת בשונה מהמכשירים הישנים שאינם ציינו את הכמות אלא רק הציגו פלט הודעה של : עובר/נכשל. אם הנהג צלח את הבדיקה – ישוחרר לדרכו, אך אם אינו עומד ברף המותר יידרש בבדיקות נוספות.

האם ניתן להרשיע אדם על בסיס בדיקת הנשיפון?

תוצאת בדיקת הנשיפון אינה מהימנה כמו בדיקת הינשוף/דם/שתן ועל כן בדיקת הנשיפון מהווה רק אינדיקציה ראשונית להימצאות האלכוהול בגופו של הנהג. כפי שצוין קודם לכן, אין כל חובה בחוק לבצע את בדיקת הנשיפון.

בדיקה זו איננה יכולה לבסס הרשעה כשלעצמה על בסיס ביצוע עבירת נהיגה בשכרות, לכן אם תתקבל אינדיקציה ראשונית להימצאות האלכוהול בגופו של הנהג, יידרש בביצוע בדיקות נוספות על מנת לאמת את הממצא.

שימו לב, אם תתקבל תוצאה המעידה על אלכוהול בגופכם, תדרשו בבדיקות נוספות ואילו במקרה שבו תבחרו לסרב לביצוע הבדיקה, סביר להניח שגם תדרשו לבצע בדיקות נוספות. לאור האמור, מרחב התמרון במקרה זה הוא קטן, לכן הקפידו לא לשתות משקה משכר טרם עלייתכם על ההגה.

 

האם מותר לשוטר לעכב את הנהג החשוד בנהיגה בשכרות לזמן מוגבל?

כאשר נהג נחשד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות, רשאי השוטר להגביל את חירותו של הנהג לזמן מוקצב. כאשר מדובר בבדיקה אקראית – פרק הזמן הארוך ביותר שרשאי השוטר לעכב את הנהג עומד על 30 דקות לכל היותר.

בנוסף, במקרה שבו קיים חשד כי הנהג אכן נוהג תחת השפעה משכרת, רשאי השוטר לעכב את הנהג מעבר ל30 הדקות, במקרה כזה על השוטר לבצע מספר דברים:

  • השוטר מחויב להזדהות בפרטיו כשוטר למשל: הצגת תג, שמו המלא ועוד.
  • מתן הודעה לנהג על העיכוב שעשוי להתרחש
  • מהי סיבת העיכוב.

במקרה בו מעוכב הנהג, על השוטר לשאול את תגובתו לעניין העבירה ולציין זאת מפורשות בדו"ח. בנוסף יפרט השוטר מהן העובדות ששימשו לו יסוד לחשד לביצוע העבירה. משך העיכוב של הנהג הנחשד יהיה לפרק זמן סביר וכי לא יעלה על שלוש שעות.

 

למה צפוי הנהג הנחשד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות, במהלך עיכובו?

ראשית, השוטר מחויב להודיע לנהג כי הוא מעוכב לביצוע בדיקת שכרות ובנוסף יעדכן את הנהג כי נאסר עליו לאכול, לשתות ולעשן טרם תתקבל הוראה אחרת.

כחלק מבדיקת השכרות, ישאל השוטר את הנהג מספר שאלות לרבות:

  • מאיפה הגעת?
  • האם צרכת משקה אלכוהולי?
  • מתי שתית?
  • מהי הכמות ששתית?
  • האם נטלת תרופות טרם עלייתך להגה?
  • האם נטלת סמים?

שימו לב – אינכם מחויבים להשיב על שאלות אלו!

 

מטרת בדיקת מאפיינים לנהג הנחשד בנהיגה בשכרות

מטרת בדיקת המאפיינים היא לבחון את החשד לעניין הנהיגה בשכרות. על השוטר להבהיר לנהג הנחשד כי חלק מההערכה בעניין ביצוע עבירת הנהיגה בשכרות תבוסס על יכולתו לבצע את הנדרש ממנו, ולכן אם אינו מבין הוראה מסוימת שניתנה לו, הוא מתבקש לומר זאת בכדי שיקבל הסבר נוסף.

 

נעצרתי בידי שוטר בחשד לנהיגה בשכרות, אילו בדיקות מאפיינים אני עשוי לעשות?

בדיקת המאפיינים כוללת שלושה מבחנים עיקריים לביסוס החשד לנהיגה בשכרות:

 

שם המבחן: הפעולה הנדרשת:
מבחן העמידה על הנהג לעמוד כשכפות רגליו צמודות זו לזו וזרועותיו בצידי הגוף. לאחר מכן יידרש בעמידה הנ"ל להטות את ראשו לאחור קלות כשעיניו עצומות למשך זמן של 30 שניות.
מבחן הליכה על הקו הנהג יידרש ללכת על קו ישר כאשר זרועותיו מונחות לצידי הגוף. ההליכה דורשת לפחות 9 צעדים לכל כיוון ובספירתם בקול רם.

בנוסף, בכל צעד שיבצע הנהג על הבוהן ברגלו להיות צמודה לעקב הרגל העוקבת.

מבחן הנחת האצבע על האף השוטר יורה לנהג לעמוד ישר כאשר שתי רגליו צמודות זו לזו וידיו מושטות קדימה, וזאת כאשר כפות ידיו של הנהג מופנות כלפי מעלה, סגורות ואצבע המורה מושטת קדימה. בתנוחה זו יורה השוטר לנהג להטות את ראשו מעט לאחור ולהישאר עם עיניים עצומות. כאשר השוטר יאמר לנהג להזיז את ידו, על הנהג להרים את את היד ולגעת עם כרית אצבע המורה באף ולאחר מכן להוריד את היד בחזרה.

שימו לב, כל בדיקה שתדרשו לבצע בידי השוטר, קודם לכן יודגם לכם כיצד יש לבצעה בצורה תקינה, רק לאחר הסבר השוטר, תדרשו לבצע את הבדיקות הנ"ל.
חשוב לדעת – בדיקת מאפיינים לא מופיעה בחוק, אלא הומצאה בידי המשטרה ולכן אתם רשאים לסרב לביצועה ללא קבלת סנקציה נגדכם

 

האם קיימת לנהג הנחשד בנהיגה בשכרות זכות ההיוועצות עם עורך דין?

בוודאי. כאשר קיים חשד סביר כי הנהג נוהג תחת השפעה משכרת, על השוטר לציין כי כלל בדיקות המאפיינים שיבוצעו עשויים לשמש ראייה כנגדו בביהמ"ש בכדי לאמת את אשמתו בעבירה המיוחסות לו. לאור החשיבות הרבה, על השוטר לעדכן את הנהג כי בעת קבלת כתב האישום הוא רשאי להסתייע עם עורך דין תעבורה בדבר המשמעות המשפטית של כתב האישום

 

בדיקת ינשוף לאיתור נהגים שיכורים

בראש ובראשונה כדאי שתכירו את החוק – סירוב לביצוע בדיקת ינשוף משתווה להודאה באשמת נהיגה בשכרות.

בעת היתקלותכם עם השוטר בשטח, מחויב השוטר להבהיר לכם את מטרת הבדיקה ואת החובה המוטלת עליכם להיבדק מכוח החוק. בנוסף, עוד יובהר כי אם תבחרו לסרב לביצוע הבדיקה, יראו בכם כמי שעבר את העבירה של הנהיגה בשכרות (ברף גבוה). לאור האמור, תדרשו בחתימה להסכמת ביצוע בדיקת הינשוף.

מכשיר הינשוף מבצע מדידה של כמות האלכוהול בגופכם באמצעות נשיפה לתוכו. תוצאות המכשיר הינן מהימנות ומיידיות! שימו לב, המכשיר יכול להיות מופעל רק על ידי שוטר המוסמך לכך.

ביצוע מדידת האלכוהול מתבצעת כך:

  • הנהג מתבקש לנשוף לתוך ציבור שמחובר למכשיר הינשוף.
  • נפח הנשיפה חייב להיות ליטר וחצי לפחות של אוויר נשוף.
  • חלק מזערי מהאוויר הננשף נכלא בשני תאים ואילו יתר האוויר מתנדף החוצה.
  • באחד מתאי המדידה, קיים חיישן שמטרתו לזהות את האלכוהול באוויר הנשוף. הבעיה המתקיימת בחיישן היא הטעיית התוצאה, מכיוון שהמכשיר עשוי לזהות חומרים נוספים כאלכוהול. לאור כך, קיים חיישן נוסף שיודע להפריד את

האלכוהול מיתר החומרים האחרים הקיימים בגופו של הנהג. לבסוף, התוצאה הקובעת היא התוצאה בעלת הנתון הנמוך ביותר.

 

האם ניתן לסרב לביצוע בדיקת ינשוף?

נתחיל ונאמר כי אנו לא ממליצים לסרב כלל לביצוע בדיקת הינשוף. נכון שלא ניתן לכפות עליכם לבצע את הבדיקה, אך יחד עם זאת זכרו כי נקבע בחוק חזקה לעניין הסירוב. אם תבחרו לסרב, תיחשבו כשיכורים בעיניי החוק.

לאור האמור, אין חשיבות להיותכם שיכורים או לא, אם סירבתם לביצוע הבדיקה, חזקה עליכם שנהגתם בשכרות ועל כן תקבלו כתב אישום בגין ביצוע עבירה זו.

זכרו כי אתם רשאים להיוועץ עם עורך דין תעבורה טרם ביצוע הבדיקה

 

סירבתי לבדיקת ינשוף כי חששתי להימצא שיכור, למה אני צפוי?

במקרה שבו סירבת לביצוע בדיקת ינשוף, אתה צפוי לקבל את הענישה בגין נהיגה בשכרות – פסילת רישיון הנהיגה שלך לשנתיים לפחות ועוד עונשים הקבועים בחוק.

בעת סירובך, יובהר לך על ידי השוטר מה ההשלכות בגין כך ועל כן תצטרך למסור את תגובתך בעניין הסירוב. דרך אגב, נהגים שבוחרים לבצע את בדיקת הינשוף ו"לרמות" את הינשוף באמצעות נשיפה חלשה או נשיפה לא בצורה תקינה, מסתכנים גם כן בייחוס עבירת נהיגה בשכרות מכוח התנהגותם.

לאחר הסירוב, יקבל הנהג כתב אישום בגין סירוב לביצוע בדיקת שכרות והחל מרגע זה נטל ההוכחה עובר לנהג. על הנהג להוכיח כי הוא לא סירב, או שמא לא הבין את הנדרש ממנו. במקרה זה, אנו ממליצים להיוועץ עם עורך דין תעבורה מיומן בכדי לסייע לכם בבחירת הדרך הנכונה להתמודדות עם כתב אישום מסוג זה. בפסיקה שנקבע בבית המשפט העליון נקבע כי יש לנהוג עם נהגים אלו בחומרה רבה, ועל כן ענישתם תהיה בהתאם. נהג שיסרב לביצוע הבדיקה יראו בו כשיכור ברף הגבוה!.

 

נהג החולה במחלה נשימתית אשר מקשה על נשיפתו במכשיר, האם רשאי לסרב לבדיקת הינשוף?

ישנם מקרים רפואיים ספציפיים שאכן מקשים על הנהג לבצע את הנשיפה ברף הנדרש, בד"כ מדובר במחלות ריאה כדוגמת: ברונכיטיס ואסטמה. חשוב לדעת כי גם במקרה בו הינכם חולים במחלה המקשה עליכם את ביצוע הבדיקה, אינכם רשאים לסרב לה מלכתחילה. העלו בפני השוטר את הבעיה הקיימת ובנוסף תנסו לנשוף למכשיר את הכמות שהינכם יכולים. במקרה שבו הבדיקה תכשל לאור חוסר אוויר נשוף ותקבלו כתב אישום בגין כך, עורך דין תעבורה המנוסה בתחומו ידע כיצד לסתור טענה זו בבית המשפט.

במקרים בהם הסירוב אכן מוצדק או שמא השוטר לא הסביר בצורה ברורה את משמעות הסירוב, ביהמ"ש יטה שלא להרשיע את הנהג הנאשם מכח החזקה.

 

האם רשאי הנהג לבקש להמיר את בדיקת הינשוף בבדיקת דם לאיתור האלכוהול?

בתי המשפט לתעבורה פסקו כי נהג הנחשד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות לא רשאי לבחור איזה סוג בדיקה תבוצע. זאת אומרת, אם הנהג יידרש בביצוע בדיקת ינשוף, כל התעקשות מסיבה כזאת או אחרת מצד הנהג, תעמיד בפניו כתב אישום בגין נהיגה תחת השפעה משכרת.
בעת בעיה רפואית המונעת את ביצועה התקין של בדיקת הינשוף, יש להציג בפני השוטר מסמכים רפואיים התומכים בבעיה, ואם ישתכנע השוטר כי אכן קיימת בעיה, יהיה ניתן להמיר את בדיקת הינשוף בביצוע בדיקת דם ע"י גורם המוסמך לכך.

 

מי מוסמך לבצע בדיקת דם לנהג הנחשד בשכרות?

בדיקת דם היא הבדיקה המדויקת והמהימנה ביותר לשכרות. בדיקה זו מחויבת להתבצע בידי רופא מוסמך ואינה יכולה להתקיים בשטח ע"י שוטר התנועה. נהגים הנדרשים בבדיקת דם לרוב יהיו נהגים אשר היו מעורבים בתאונת דרכים וזאת בכדי לבדוק האם קיים אחוז אלכוהול בגופם מעל הרף המותר בצורה מדויקת.

 

כיצד מתבצע תחקור לנהג החשוד בביצוע נהיגה בשכרות?

אם נמצאת שיכור בבדיקת הינשוף או שמא סירבת לבצעה, על השוטר להודיע לך מספר דברים מהותיים:

  • "הינך חשוד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות"
  • "בבדיקת הנשיפה נמצא בגופך ריכוז אלכוהול העולה על הריכוז המותר בליטר אוויר נשוף אשר נקבע בחוק"
  • "כל שתאמר עשוי לשמש כראייה נגדך בבית המשפט"
  • "הינך רשאי לשמור על זכות השתיקה"
  • "הימנעות מהשבת תשובה על השאלות, עשויות לחזק את הראיות הקיימות כנגדך"

עוד יציין השוטר כי אתה רשאי להיוועץ עם עורך דין תעבורה ולבסוף תידרש לאשר ע"י חתימה כי הבנת את כל החשדות המיוחסות לך ואת תוכן האזהרה.

 

פסילה מנהלית בעבירת נהיגה בשכרות

נהג שיימצא שיכור במכשיר הינשוף, יעמוד בפני הליך שימוע שייעשה בידי קצין משטרה בלבד. במהלך השימוע רשאי קצין המשטרה לפסול לנהג הנחשד בעבירה את רישיון הנהיגה שלו באופן מיידי לתקופה של 30 ימים.
מטרת הפסילה המנהלית – להרחיק נהגים אלו מן הכביש בכדי לשמור על בטיחותם של משתמשי הדרך השונים.פסילה מנהלית בעבירת נהיגה בשכרות
נהג שיימצא שיכור במכשיר הינשוף, יעמוד בפני הליך שימוע שייעשה בידי קצין משטרה בלבד. במהלך השימוע רשאי קצין המשטרה לפסול לנהג הנחשד בעבירה את רישיון הנהיגה שלו באופן מיידי לתקופה של 30 ימים.
מטרת הפסילה המנהלית – להרחיק נהגים אלו מן הכביש בכדי לשמור על בטיחותם של משתמשי הדרך השונים.

השבתת הרכב של הנהג הנחשד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות

בנוסף להחלטתו של הקצין בעניין פסילה מנהלית בהליך השימוע, בסמכותו להורות באופן מיידי גם על הודעת איסור שימוש ברכב לפרק זמן של 30 ימים. על קצין המשטרה לשקול טרם קבלת החלטתו את כלל המאפיינים לרבות: וותק הנהיגה של הנהג הנאשם, עבר תעבורתי נקי, נסיבות אישיות וכ"ו.

אם אכן קיים יסוד להגשת כתב אישום נגד הנהג בגין ביצוע עבירת נהיגה בשכרות, וכי השימוש ברכב בידי הנהג עשוי לסכן את משתמשי הדרך, רשאי קצין המשטרה לאחסן את הרכב למספר הימים שצוינו (30).

שימו לב, את עלויות האחסנה והגרירה (אם יש צורך) ישלם הנהג

 

מהו העונש הצפוי לנהג שהורשע בעבירת נהיגה בשכרות?

נהג אשר הורשע בביהמ"ש בגין עבירת נהיגה בשכרות צפוי לסנקציות רבות ונרחבות. בנוסף, טרם יוכל לקבל את רישיון הנהיגה שלו בחזרה, עליו לבצע את אמצעי התיקון שיוטלו עליו מטעם משרד הרישוי.

 

העונש הצפוי בבית המשפט: אמצעי התיקון מטעם משרד הרישוי:
פסילת רישיון הנהיגה למינימום שנתיים בפועל מבחן עיוני (תיאוריה)
פסילת רישיון הנהיגה על תנאי מבחן מעשי (טסט)
קנסות כספיים קורסי נהיגה
ועוד סנקציות נוספות שייבחר בית המשפט לנכון ביצוע מבדקים על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

 

כפי שצוין, נהגים שיורשעו בבית המשפט בעבירת נהיגה בשכרות עומדים בפני ענישה נרחבת לרבות: פסילת רישיון הנהיגה, קנסות כספיים וכ"ו. בנוסף, כחלק מאמצעי התיקון של משרד הרישוי – נהגים שרישיונם ייפסל ל12 חודשים ומעלה בגין עבירת נהיגה תחת השפעת אלכוהול, יחויבו בביצוע מבדקים במכון המרב"ד (המרכז הרפואי לבטיחות בדרכים) בתום פסילתם, והצלחה במבחן העיוני והמעשי טרם יושב אליהם רישיון הנהיגה

 

האם קיימת סנקציית ענישה של מאסר בגין נהיגה בשכרות?

בדרך כלל, כאשר נהג יואשם בעבירת נהיגה בשכרות בפעם הראשונה, לא תדרוש התביעה עונש מאסר בפועל. אך שימו לב, במקרה שבו עבירת הנהיגה בשכרות גרמה להתרחשותה של תאונה דרכים, מדיניות המשטרה בעניין זה הוא אכן לדרוש עונש מאסר בפועל לנהג הנאשם גם אם מדובר בעבירה הראשונה שביצע הנהג.
בנוסף, נהג שיימצא נוהג בשכרות בפעם השנייה ואילך יידרש גם לעונש מאסר בפועל, גם אם עבירת הנהיגה בשכרות הראשונה נעשתה לפני מספר רב של שנים.

 

אילו כשלים עשויים להימצא בבדיקה שנעשתה לנהג הנחשד בנהיגה בשכרות?

את הכשלים האפשריים אנו למדים מנהליה של משטרת ישראל בגין הפעלת מכשיר הינשוף, על השוטר המוסמך להפעלת המכשיר להקפיד על הנהלים הבאים:

  • על השוטר המפעיל לבצע כל 24 שעות כיול למכשיר הינשוף.
  • בין נבדק לנבדק נדרש השוטר להחליף פיה לחדשה.
  • מרגע עצירת הנהג הנחשד, יש צורך להמתין 15 דקות מעת העצירה עד לרגע ביצוע הבדיקה.
  • בדיקת הינשוף צריכה להיעשות במקום ניטרלי ללא כל אדי סיגריות, אלכוהול או עשן.
  • אם תוצאת הינשוף הראשונה הראתה על אחוז אלכוהול גבוה מן הרף המותר, מחויב השוטר לבצע בדיקה נוספת בסמוך לבדיקה הראשונה.

עו"ד תעבורה מיומן ידע לבחון את כל הנהלים הנדרשים בצורה מעמיקה וקפדנית, בכדי לנסות ולאתר האם הבדיקה לא בוצעה כראוי.

 

עבירת נהיגה בשכרות על אופניים חשמליים

נהגים רבים נוטים לחשוב שנהיגה באופניים חשמליים מותרת בכל מצב כדוגמת נהיגה בשכרות, לאור מספר דברים:

  • אין מדובר בכלי רכב שצורך דלק
  • לא קיים לאופניים החשמליים מנוע בוכנה
  • אין חוק המחייב רישיון נהיגה בעת רכיבה על אופניים חשמליים

מדובר בהנחה שגויה! נהג שייתפס בעת נהיגתו באופניים החשמליים תחת השפעה משכרת (סמים/אלכוהול) צפוי לענישה לאור ביצוע עבירה פלילית.

כיום, מעמדם של האופניים החשמליים הוא ככלי רכב לכל דבר ועניין בעייני החוק. לפי סעיף 1 לפקודת התעבורה, אופניים חשמליים נכללים תחת ההגדרה של רכב מנועי הנע בכוח מכני או נגרר ע"י רכב. לאור האמור, על נהג האופניים לציית לתקנות התעבורה השונות, ולהימנע מנהיגה בשכרות.

 

נמצאתי נוהג בשכרות באופניים חשמליים, מה הענישה הצפויה לי?

אם עומד לרשותך רישיון נהיגה, ההליך הצפוי לך הוא הליך הזהה לזה שהיה מתרחש אם היית נתפס נוהג ברכבך, ללא כל שוני. זאת אומרת, אם נתפסת נוהג בשכרות באופניים חשמליים אתה צפוי לקבל 10 נקודות חובה והזמנה לדין.

לאור האמור, רישיון הנהיגה שלך צפוי להישלל ממך לפרק זמן ארוך, ובנוסף רשאי ביהמ"ש להטיל עליך סנקציות נוספות.
במקרה שבו טרם הוצאת רישיון נהיגה, אין העבירה נעלמת אלא היא תיזקף לחובתך כאשר תהיה מעוניין להוציא רישיון נהיגה.

 

טיפים לנהג הנחשד בנהיגה בשכרות

אם הואשמתם בגין עבירת נהיגה בשכרות, אנו ממליצים לכם להשתמש בטיפים הבאים:

  • תעדו את המתרחש, החל מרגע העצירה שלכם בידי השוטר בשטח ועד לשחרורכם הביתה. התיעוד יכול להיות באמצעות הסרטה, רשמקול וכ"ו.
  • אל תסרבו לבדיקת ינשוף!
  • הקפידו לרשום לעצמכם את שמותיהם של השוטרים המעורבים, את השעות שבהן ביצעת בדיקה, שעת עצירת הרכב ועוד כל פרט שלעניות דעתך עשוי להטיב עימך בהמשך.
  • אתם רשאים לשמור על זכות השתיקה
  • היוועצו בהקדם האפשרי עם עורך דין תעבורה בהקדם.

הקפידו לא לומר שום דבר אשר עשוי לסבך אותכם, היו שקולים,

 

חשיבות עורך דין תעבורה בתיקי נהיגה בשכרות

עורך דין מקצועי מכיר את נהלי המשטרה בעניין טיפולם בנהגים החשודים בביצוע עבירת נהיגה בשכרות לאור כך, הוא ידע לבחון את חומר הראיות היטב ולאתר שורה של כשלים (בד"כ נחשפים בביצוע נהלים לקוי) אשר עשויים להביא להקלה בענישה ועד לזיכוי מלא של הנהג הנאשם.
לאור החשיבות הרבה, ישנה חשיבות גבוהה לייצוג משפטי על ידי עורך דין תעבורה מיומן.

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן