ontheroads-fb

תאונות דרכים – זכויות

תאונת דרכים היא אירוע קשה וטראומתי הן לנפגע והן למשפחתו אשר במקרים רבים קיים צורך לסיוע על ידי תמיכה גופנית, נפשית ואף כלכלית. ניתן לראות כי במדינת ישראל למרבה הצער הפכו תאונות הדרכים "לשגרתיות" ולחלק מהיום יום של מרביתנו.
נפגעתם בתאונת דרכים? במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע בעניין זכויותיכם.

הגדרה לתאונת דרכים

לפי הגדרת המחוקק, אירוע שנגרם בו נזק גופני לאדם על ידי רכב מנועי (החל מקטנוע ועד לרכבת) למטרות תחבורה, יוגדר כתאונת דרכים.
ניתן לראות כי בשנים האחרונות בית המשפט העליון פירש את הגדרת תאונת הדרכים באופן רחב עד שלעיתים נדמה כי כל התרחשות עשויה להיכלל תחת ההגדרה של תאונת דרכים למשל: נפילה באוטובוס, פגיעה ממטען שנשמט מרכב או משאית, התקלחות הרכב ועוד.

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (פלת"ד)

טרם חקיקת החוק (1975) על הנפגע בתאונת הדרכים להוכיח את אשמת הפוגע וזאת בכדי לקבל את כספי הפיצויים המגיעים לו. נטל ההוכחה לנפגעי תאונות דרכים גרם לסרבול רב במסגרת ההליך המשפטי ואף ההתדיינות בו הייתה ארוכה ומייגעת.
לאחר חקיקת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הוסר נטל ההוכחה בעניין האשמה וכעת אין יותר חשיבות לשאלה מי האחראי לתאונה. בנוסף, החוק עושה סדר בנושא הזכאות של הנפגעים בתאונות דרכים באמצעות מענה למספר שאלות עיקריות:
מי זכאי לקבל פיצויים? לפי הכלל היבש כל אדם שנפגע פיזית בתאונת דרכים זכאי לכך, אך שימו לב כי קיימים חריגים לכך למשל: נהג שגרם להתרחשות התאונה בכוונה תחילה, נהג ללא רישיון התואם את סוג רכבו, או רכב ללא ביטוח חובה.
מי צריך לשלם למי? אדם שנהג ברכב אחראי לכל מי שנפגע ממנו החל מהולכי רגל, רוכבי אופניים וכמובן גם לנוסעים ברכבו. חברת ביטוח החובה של הרכב היא זו שמשלמת לנפגעים את תשלומי הפיצויים.
בגין מה יקבל הנפגע פיצויים? נפגעי תאונות הדרכים יפוצו בגין אובדן יכולת ההשתכרות, הוצאות רפואיות, הוצאות עבור נסיעות לטיפולים, עזרת הזולת, נזק לא ממוני, כל אלו ועוד נפרט בהמשך.

נפצעתי בתאונת דרכים, כמה פיצויים אקבל?

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מחלק את סוגי הפיצויים לארבע קבוצות שונות:

  • אובדן יכולת ההשתכרות- אם בעקבות התאונה לא יכול הנפגע להמשיך ולקיים את שגרת חייו הכוללת את יכולתו לעבוד.
  • הוצאות רפואיות- כל היוצא בזה למשל, תשלום לרופאים, תשלום עבור ציוד רפואי, תשלום לפיזיותרפיה ועוד.
  • הוצאות עבור נסיעות לטיפול רפואי.
  • עזרת הזולת- אם הנפגע כתוצאה מהתאונה היזדקק לסיוע לרבות: הכנת אוכל, עזרה במקלחת, לבישה והשפטה של בגדיו ועוד.

חוק הפיצויים מאפשר במקרים המתאימים נתינת תשלום פיצויים באופן מידי לנפגע וזאת על מנת לסייע לו בקיום צורכי המחייה הבסיסיים (תשלום תכוף), ובכך מהווה החוק תפקיד סוציאלי חשוב!
בעניין נזק בלתי ממוני, חשוב להבין כי עבור נפגעי תאונת דרכים נזק בלתי ממוני עשוי במקרים רבים להיות קשה מן הנזק הפיזי שהתרחש למשל, הולך רגל שהצטלק בפניו כתוצאה מתאונת דרכים. לכן לאור האמור, גם בתאונה הקלה ביותר מומלץ לפנות לייצוג משפטי בכדי להבין מהם הזכויות העומדות לפניכם ולנסות למקסם עבורכם את הפיצויים המגיעים לכם ככל הניתן.

נפגעתי בתאונת דרכים בעקבות ליקוי בכביש, האם אני זכאי לפיצויים כפולים?

המחוקק פסק כי, אדם שנפגע פיזית בתאונת דרכים יהיה זכאי לתבוע את פיצוייו מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים בלבד! לא יהיה ניתן לתבוע פיצויים על בסיס חוקים אחרים למשל, פקודת הנזיקין.
לכן, אם נסעת ברכבתך ונפגעת בתאונת דרכים בעקבות בור שנפער בכביש ולא טופל ע"י העירייה, אינך רשאי לתבוע גם את העירייה בשל חוסר תשומת ליבה למפגע הנ"ל וגם את ביטוח החובה של רכב שלך לפי חוק הפלת"ד. העקרון שעומד מאחורי הקביעה הנוכחית הוא עקרון "ייחוד העילה", לפיו הנפגע בתאונת הדרכים זכאי לפיצויים מכוח חוק(הפלת"ד) וזאת במטרה ליעל את הליכי המשפט בתיקים של תאונות דרכים.
חשוב לציין כי עקרון "ייחוד העילה" לא חל על תאונת דרכים שמוגדרת כתאונת עבודה. במקרה זה על הנפגע לתבוע את המוסד לביטוח לאומי ובנוסף את חברת הביטוח של הרכב שבו נפגע.

פיצויים על בסיס ביטוח החובה

לפי חוק, כל רכב מחויב בביטוח חובה! נפגעי תאונות דרכים זכאים לפיצויים על בסיס ביטוח החובה של הרכב הפוגע. בעת התרחשות תאונת דרכים עם נפגעים ביטוח החובה מכסה את ההוצאות הרלוונטיות לשם הטיפול הרפואי, הסיעודי ואף את הפיצויים בגין התאונה.
נפגעים רבים חוששים כי אם ידווחו על התרחשות התאונה עלות ביטוח החובה תתייקר ולכן נמנעים מלעשות כך וחבל. חברת הביטוח לא רשאית לייקר את עלות הביטוח אלא אם נקבע כך על ידי הממשלה.

תאונות פגע וברח

תאונות פגע וברח לרוב מתרחשות בין כלי רכב להולכי רגל או רוכבי אופניים, כאשר הרכב הפוגע בוחר להימלט ממקום התאונה ללא כל השארת סממן מזהה לעניין זהותו. לכן לאור האמור, נפגעים בתאונות דרכים מסוג פגע וברח רשאים לפנות לתאגיד "קרנית" בבקשת פיצויים בגין תאונות דרכים של פגע וברח.
להגשת בקשה ל"קרנית" יש למלא טופס תביעה בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים (ראו פירוט באתר "קרנית") ולשלוח בכל אחת מן הדרכים הבאות:

  • פקס- 037111667
  • דואר- עבור קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, תל אביב, דרך מנחם בגין 23, מיקוד 6137401
  • כתובת מייל- [email protected]

 

שכר טרחה של עורך דין לנפגעי תאונות דרכים

לפי סעיף 16 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שכר הטרחה המקסימלי שרשאי עורך הדין לגבות לא יעלה על 8% מן הסכום שהוסכם לשלם לנפגע, אך אם התבצע הליך משפטי יהיה רשאי עורך הדין לגבות עד 13% מהסכום.
אם נפגעתם בתאונות דרכים, עליכם להיוועץ עם עורך הדין המתמחה בתחום הנזיקין על מנת שידע להעריך עבורכם את סיכויי הצלחת התביעה שלכם ולנסות למקסם עבורכם את סכום הפיצויים.

תאונות דרכים זכויות

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן