ontheroads-fb

תאונת פגע וברח

תאונות פגע וברח הן תאונות דרכים שבהן הנהג הפוגע מפקיר את הנפגעים מן התאונה ללא כל הושטת עזרה או השארת סממן מזהה, ועל כן הוא אינו מקיים את הנדרש ממנו לפי החוק. יש לציין ולומר כי תאונת פגע וברח מכלילה בהגדרתה גם תאונות שהתרחשו כלפי חפצים ולא רק כלפי האדם.
לצערנו הרב, בשנים האחרונות אנו נתקלים יותר בתופעת ההפקרה בשל המחשבה כי הנהג הפוגע עשוי להתחמק ממפגש עם המשטרה ובכך להיחלץ מענישה. חשוב לציין כי במדינת ישראל תאונת פגע וברח היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, לכן הסנקציות בגינה נרחבות.

 

תאונות פגע וברח, מהו החוק?

המחוקק הישראלי נתן את התייחסותו לכך בסעיף 64א בפקודת התעבורה בעניין הפקרה לאחר פגיעה:

  • נהג המעורב בתאונה, אשר ידע או שהיה עליו לדעת כי בתאונה יש נפגעים ולמרות זאת לא עצר במקום התאונה או במקום הסמוך אליה, דינו מאסר שבע שנים (אם הוכחה מחשבה פלילית).
  • נהג המעורב בתאונה, אשר ידע או שהיה עליו לדעת כי בתאונה נפגע אדם, ולמרות זאת לא הגיש עזרה, דינו מאסר תשע שנים.

בנוסף לעונש המאסר, ניתן להטיל על הנהג הנאשם גם קנס כספי. בהתאם לטווח העונשים הרחב, הסתייעות בעו"ד תעבורה בעת תאונת פגע וברח היא הכרחית.

 

את מי ניתן לתבוע במקרה של תאונת פגע וברח?

בתאונות פגע וברח זהות הרכב והנהג לא ידועים ולכן לא ניתן לתבוע את חברת הביטוח לפיצויים, אז מה כן ניתן לעשות?
מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (1975) הוקם תאגיד ציבורי, להלן: "קרנית" – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
קרנית מטפלת בנפגעי תאונות פגע וברח עם נזקי גוף בלבד, ומפצה אותם רק כאשר אין בידם היכולת לתבוע מבטח.

בנוסף, "קרנית" מטפלת גם בנפגעי תאונות דרכים במקרים הבאים:

  • נפגעים מרכב, כאשר בעת התאונה הוא היה נהוג ע”י נהג שאין ברשותו רישיון נהיגה או
  • נפגעים מרכב גנוב או מרכב.
  • נפגעים מרכב שמבוטח בחברת ביטוח שהחלה הליך פירוק.
  • נפגעים מרכב שלא בוטח לפי החוק.

חשוב להוסיף ולומר כי לפי פסיקת ביהמ"ש העליון (502/84) בעניין "קרנית" נגד הורוביץ, על הנפגע (התובע) חובת ההוכחה לעניין כשל איתור הנהג הפוגע.
כך גם נפסק בבית משפט השלום, היעדר שקידה ראויה בעניין איתורו של הנהג הפוגע, עשוי לשלול עבור הנפגע (התובע) את זכות לפיצויים מתאגיד "קרנית".

 

מהי עבירת פגע וברח?

עבירת פגע וברח ניתנת לסיווג באמצעות שלוש דרגות חומרה:

  • הרמה הפחותה בעבירת הפקרה- במקרה שבו הנהג הפוגע ידע או שהיה עליו לדעת כי אדם נפגע, ולמרות זאת לא עצר במקום התאונה או במקום הסמוך לה- דינו שלוש שנות מאסר ועונשים נוספים לרבות: פסילת רישיון הנהיגה, מאסר על תנאי, קנס כספי ופסילה על התנאי.
  • הרמה הבינונית בעבירת הפקרה- אם הנהג הפוגע ידע או שהיה עליו לדעת כי אדם נפגע, ובכל זאת לא עצר במקום התאונה או במקום הקרוב אלי ובנוסף הוכחה מחשבה פלילית- דינו מאסר 7 שנים ועונשים נוספים.
  • הרמה החמורה בעבירת הפקרה- כתוצאה מתאונת פגע וברח מת אדם או לחילופין נגרם לו חבלות חמורות, העונש לנהג הנאשם עשוי להגיע עד 14 שנות מאסר ועונשים נלווים אם הוכחה מחשבה פלילית.

נשאלת השאלה, בגין איזה מן הסעיפים יבחר בית המשפט להעמיד את הנהג לדין? התשובה לכך טמונה בבדיקת התובע לעניין מודעותו של הנהג הפוגע להתרחשות הפגיעה. כפי שצוין, העונש בגין עבירת פגע וברח נע בין 3 שנות מאסר ל14.

חשוב לדעת כי המחוקק ובית המשפט לענייני תעבורה רואים בעבירת ההפקרה כחמורה ביותר מכל עבירות התעבורה הקיימות.

 

מהן החובות המוטלות על הנהגים בעת מעורבותם בתאונה

תקנות התעבורה קובעות מספר חובות החלות על הנהגים המעורבים בתאונות דרכים:
על הנהג, לעצור מיד את רכבו במקום התאונה או בסמוך לה.
על הנהג להושיט עזרה ככל הניתן, עד הגעתם של מד"א.
על הנהג למסור את כל פרטיו האישיים לרבות: שם מלא, טלפון, פוליסת ביטוח, מספר רישיון נהיגה, כתובת וכל מידע העשוי לסייע להבנת התרחשות התאונה.
על הנהג לדווח על התרחשות התאונה למשטרה.
אם ייבחר הנהג המעורב בתאונה שלא לקיים חובות אלו, העונש הקבוע בחוק הינו שנתיים מאסר בגין אי קיומם.

 

נפצעתי בתאונת פגע וברח, מה אני צריך לעשות?

כפי שצוין קודם לכן, אם לא הצלחת להשיג את פרטי הביטוח של הרכב הפוגע ועשית ככל שביכולתך על מנת לאתר את הנהג, אני זכאי לפנות לתאגיד "קרנית"- הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, על מנת שיוכלו לסייע לך בתשלומי הפיצויים.
בכפוף לתאונה, חשוב מאוד לנסות ולתשאל עדי ראייה בעניין התאונה וכמובן לקחת מהם את פרטיהם על מנת שיגיעו בעת הצורך להעיד ולאמת את עניין התאונה. בנוסף, לתעד את זירת התאונה (תמונות, סרטונים, הקלטות שמע ועוד).
חשוב לזכור כי חובת ההוכחה מוטלת על הנפגע, לכן חשוב מאוד להיוועץ בכפוף לתאונה עם עורך דין לתאונות דרכים מיומן וזאת בכדי לסייע לכם מראשית ההליך.

 

ברחתי ממקום התאונה מתוך לחץ, מה עלי לעשות כעת?

נהגים רבים נוטים לברוח ממקום התאונה מתוך לחץ רגעי, פאניקה, או חוסר מחשבה ובמעשיהם הם עוברים על החוק בעבירת הפקרה!
אם אכן כך קרה הדבר, חשוב מאוד לדווח על כך למשטרה במהירות האפשרית ככל הניתן. בתי המשפט לרוב יהיו יותר סלחניים כלפי נהגים שלא ברחו ממקום התאונה למטרת שיבוש הליכי החקירה. בעת זימונכם לחקירה בגין עבירת ההפקרה, קיימת חשיבות מרבית להיוועץ עם עורך דין לתאונות דרכים טרם מסירת גרסתכם במשטרה.

תאונות פגע וברח

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן