ontheroads-fb

תאונת דרכים בקרב נהגים חדשים וצעירים

נהגים צעירים נוטים להיות מעורבים יותר בתאונות דרכים, לאור מספר פרמטרים שונים, כאשר הבולט מתוכם הוא חוסר ניסיונם של נהגים אלו על הכביש. בהתאם לכך, החוק עושה הבחנה בין נהגים בוגרים ומנוסים לבין נהגים חדשים וצעירים, ועל כן עורך הגבלות מחמירות וסנקציות משמעותיות.

בכדי להבין מי אלו הנהגים הצעירים, וכיצד ניתן להילחם בנתונים הסטטיסטים המעידים על מעורבותם בתאונות דרכים, עשינו עבורכם סדר במאמר זה.

 

הגדרת נהגים חדשים וצעירים

בהתאם לסעיף 12(א) לפקודת התעבורה, להלן הגדרת נהגים חדשים וצעירים:

נהג חדש – מתייחס לנהג אשר נמצא בתקופת הזמן של שנתיים לכל היותר, מיום קבלת רישיון הנהיגה שלו, לרבות: נהגי רכב, נהגי אופנוע, נהגי טרקטורן ואף מכונה ניידת.

נהג צעיר – מתייחס לנהג שגילו לכל היותר עד 24 שנים, כאשר הוא מחזיק בידיו רישיון נהיגה למעלה משנתיים.

כיצד נקבעת הענישה לנהגים צעירים?

כפי שצוין, המחוקק נוטים להחמיר עם נהגים חדשים המבצעים עבירות תנועה, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר במעורבותם של נהגים אלו בתאונות דרכים. חשוב לזכור כי במקרה בו נהגים וותיקים מבצעים עבירות תעבורה, היעדר הרשעות קודמות עשוי לסייע להם במתן גזר הדין, ואילו במקרה של נהגים חדשים אין כך הדבר. למעשה, בהתאם לחוק, קיימות תקנות מיוחדות הנוגעות לאוכלוסיית הנהגים החדשים בלבד! קיימת חשיבות מרבית להכיר את החוקים הללו, בעיקר לאחר מעורבותם בתאונות דרכים. זכרו, נהגים צעירים המבצעים עבירות תנועה מסתכנים בביצוע תיאוריה וטסט מחדש, וזה לאחר תקופת שלילת ארוכה.

 

מדוע נהגים צעירים מעורבים יותר בתאונות דרכים?

מתונים סטטיסטים בעניין תאונות דרכים בקרב נהגים צעירים, ניתן לראות מספר פרמטרים מהותיים:

  1. חוסר ניסיון – בעת סיום לימודי נהיגה וקבלת רישיון הנהיגה, ניתן לראות כי הנהגים הצעירים אומנם מיומנים בתפעול הרכב, אך לא עומד לרשותם ניסיון בנהיגה במצבים שונים ללא כל פיקוח. גורם זה הינו מהותי ביותר להתרחשותן של תאונות דרכים.
  2. גישה – אנו נוטים לראות כי גברים בגיל צעיר הינם בעלי ביטחון עצמי מופרז, מה שמוביל אותם לבצע התנהגויות מסוכנות בנהיגתם, כמו למשל: נסיעה במהירות מופרזת, אי שמירת מרחק סביר, עקיפות מסוכנות ועוד.
  3. זיהוי סכנות בכביש – במקרים רבים, ניתן לראות כי לנהגים צעירים אכן יש שליטה מעולה ברכב, אך יחד עם זאת, נהגים אלו פחות טובים בזיהוי סכנות ובהערכת סיכונים בכביש ואף נוטים להעריך בצורה שגויה את יכולתם להימנע מתאונה או מסכנה. נהגים חדשים הינם בעלי יכולת איטית יותר מנהגים ותיקים, ניתן לראות כי לנהגים חדשים לוקח עד שתי שניות יותר להגיב למצב לא שגרתי ומסוכן מאשר לנהגים מנוסים.
  4. מגדר – שיעור תאונות הדרכים בקרב נהגים צעירים, בהשוואה לנהגות צעירות, הוא גבוה יותר משמעותית! משמעות הדבר כי נשים נוטות לנסוע בצורה בטוחה ואחראיות יותר מגברים.
  5. לחץ חברתי – בעת הוצאת רישיון נהיגה, חשופים הנהגים הצעירים ללחץ חברתי, אשר גורם להם לבצע נסיעה שאינה עומדת בחוקי התעבורה השונים, ועל כן הם נוטים להיות מעורבים יותר בתאונות דרכים.

 

מה ניתן לעשות בכדי למנוע או לכל הפחות לצמצם את התרחשותן של תאונות הדרכים בקרב נהגים צעירים?

לאור הנתונים הסטטיסטים המדאיגים בנושא תאונות דרכים בקרב נהגים צעירים, קיים צורך עז לנסות ולמגר את התופעה. לאור האמור, בכדי למזער את מעורבותם של הנהגים הצעירים בתאונות, יש לבצע את הדברים הנ"ל:

  • הפקדה על ביצוע תקופת הליווי הנדרשת.
  • לא עולים על ההגה בשעת עייפות, יש להקפיד על נהיגה במצב ערנות מוחלטת.
  • במקרה של יציאה לבילוי, יש לקבוע מראש נהג תורן.
  • אין לשתות אלכוהול או לצרוך חומרים משכרים לפני העלייה על ההגה.
  • יש להימנע ככל הניתן מהסחות דעת במהלך הנהיגה כמו למשל: מוזיקה מרעישה, שימוש בטלפון נייד, צפייה בסרטונים במערכת מולטימדיה וכיוצא בזה.
  • נזהרים מנהיגה בסופי שבוע ובלילות (בד"כ יש נטייה לבלות בסופ"ש ולצרוך אלכוהול עד השעות המאוחרות של הלילה).

 

מהי חומרת הענישה כלפי נהגים צעירים בגין מעורבותם בתאונת דרכים?

בתי המשפט לתעבורה נוטים להטיל אחריות מוגברת על נהגים חדשים, משמעות הדבר היא כי מצופה מהם לבצע הקפדה יתרה על חוקי התנועה השונים, ובכך להימנע ככל הניתן מביצוע עבירות תנועה המופיעות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה, לרבות:

  • עי עצירת הרכב לפני מפגש עם מסילת ברזל
  • נהיגה ללא רישיון בתוקף
  • שימוש ברכב בכדי לבצע עבירה
  • אי ציות לרמזור אדום
  • אי מתן זכות קדימה
  • נהיגה תחת השפעת חומרים משכרים (אלכוהול או סמים)
  • עקיפה מסוכנת שלא כחוק
  • נהיגה ללא מלווה בתקופה הנדרשת
  • נהיגה במהירות מופרזת
  • ביצוע עבירת תנועה שגרמה להתרחשותה של תאונת דרכים בה נפגע אדם
  • אי מתן עזרה לנפגעים בתאונת דרכים, או שמא אי דיווח על התאונה כלל
  • ביצוע עבירת תנועה בה נפסק שהנהג מנוע מלהחזיק רישיון למשך זמן של שלושה חודשים ומעלה
  • נהג הנוהג ברכב המיועד להסעת 11 נוסעים ומעלה, אשר חוצה מפגש מסילת ברזל כאשר הדרך למפגש זה לא סלולה.

נהג שייבצע אחת מן העבירות הללו, יצטרך לבצע מחדש תיאוריה, ובנוסף יהיה חשוף לסנקציות חמורות נוספות. בנוסף, חשוב לדעת כי כאשר נהג חדש וצעיר מעורב בתאונת דרכים, רצוי ואף חובה להסתייע בעורך דין תאונות דרכים מיומן המתמחה בתחום, בכדי שזה יוכל לכוון את הנהג בצורה הטובה ביותר במצבו שלו. עורך דין מקצועי יסייע לנהג למצות את זכויותיו כפי שמגיעות לו בהתאם לחוק, ובמקרים רבים הוא עשוי להמתיק את הגלולה המרה.

 

האם נסיבות תאונת הדרכים ישפיעו על הענישה של נהגים צעירים בבית המשפט?

הענישה בבתי המשפט נקבעת בהתאם לנסיבות התרחשות התאונה ולפי מידת חומרתה. בנוסף, בית המשפט בוחן גם את מצבו של הנהג הצעיר וגם את מצבם של הנפגעים מהתאונה בכתב האישום הנוכחי. למשל: נהג חדש אשר נהג בשכרות וגרם בגין כך להתרחשותה של תאונת דרכים עם נפגעים, יהיה צפוי לעונש חמור מנהג חדש שהסב נזק לרכוש בלבד. לאור האמור, המחוקק מטיל אחריות רבה ודרישות גבוהות על נהגים חדשים צעירים, לכן במקרה בו נהגים אלו עוברים על החוק, יוטל עליהם עונשים חמורים ועל אחת כמה וכמה כאשר העבירה גרמה לנפגעים בגינה.

 

האם דינו של נהג חדש צעיר, כדינו של נהג ותיק?

באופן כללי, חוקי התנועה השונים חלים על כלל הנהגים, זאת אומרת שנסיעה באור אדום, דיבור בטלפון נייד שלא עם דיבורית, עקיפות מסוכנות, או נהיגה במהירות מופרזת, חלים הן על הנהגים הצעירים והן על הנהגים הוותיקים. יחד עם זאת, נהגים חדשים וצעירים נמצאים תחת זכוכית מגדלת בידי המחוקק, לאור האמור, כאשר נהגים אלו מבצעים עבירת תנועה כזאת או אחרת צפויים לענישה מחמירה כדוגמת שלילת רישיון. משמעות הדבר היא כי על נהגים אלו לשמור שבעתיים על חוקי התנועה בהשוואה לנהגים וותיקים.

תאונת דרכים בקרב נהגים חדשים וצעירים

בדרכים בפייסבוק | מייל: [email protected] | בדרכים – אודות

ייעוץ ראשוני חינם! השאירו פרטים בטופס
דילוג לתוכן